:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Maj 11, 2019   19:46

0

163

Protest "Svi kao jedan – jedan od pet miliona" u Beogradu

U Beogradu se održava dvadeset treći protest pod nazivom "Svi kao jedan – jedan od pet miliona".

Protest je počeo oko 18 časova kod Terazijske česme, a građanima se obraćaju glumac Hadži Nenad Maričić i advokat Vladimir Gajić koji je zastupao uhapšenog studenta Miodraga Simovića, jednog od organizatora protesta.

Simović je poručio da se sa šetnjom neće prestati.

"Živimo u Republici Srbiji koja je prestala da bude republika i u kojoj jedan čovek drži svu vlast. Bio sam hapšen i sada sam na slobodi, i za to je zaslužan advokat Gajić", rekao je Simović.

Advokat Vladimir Gajić poručio je da "nema trulih kompromisa sa neprijateljima slobode".

Kako kaže, svestan je da opozicija nema poverenje građanja i da je zato potrebna šira opoziciona forma organizacije.

"Jedno demokratsko nacionalno veće u koje bi bili uključeni akademici, profesori, studenti, iskusni i kompetentni pojedinci, i da onda izađemo sa velikim programom promene sistema", naveo je Gajić.

Glumac Hadži Nenad Maričić poručio je okupljnima da se moraju pogledati u oči.

"Najveću odgovornost mi imamo za to dugogodišnje ćutanje. Mi smo dopustli da nam se politički život pretvori u lošu, kvazidemokratiju. Ćutanjem, pre nego što smo digli glas, dozvolili smo da se stvori čitava politička klasa, sačinjena od onih koji 30 godina ne znaju ništa osim da vladaju", rekao je ovaj glumac.

Od Terazijske česme građani su, preko Trga Nikole Pašića, Dečanske, Nušićeve i Svetogorske ulice, došli do zgrade RTS-a.

Nakon zgrade RTS-a učesnici su se uputili ka "Slobodnoj zoni", koja je formirana prošle subote u Pionirskom parku.

U parku je podignut šator gde dežuraju lideri dela opozicije i organizuju pres-konferencije.

Danas se šetalo i u Kragujevcu. Osamnaesti protest počeo je okupljanjem u centru grada, a zatim su građani prošetali ulicama do Đačkog trga. Kako kažu, ujedinila ih je borba za bolji i pravedniji sistem.

Na skupu nije bilo stranačkih obeležja, a Kragujevčani su svoje nezadovoljstvo stanjem u gradu i državi iskazali duvanjem u pištaljke.

U protesnoj koloni bili su i istoričar i funkcioner Narodne stranke Čedomir Antić i zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović. Oni su se i obratili građanima na Đačkom trgu.

Prvi protest dela opozicije održan je 8. decembra i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Upućeni su zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Na jednom od prethodnih protesta demonstranti su uputili tri zahteva. Prvi je formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova. Drugi je izbor novog sastava REM-a na ravnopravnim osnovama i na predlog poslaničkih grupa vlasti i opozicije.

Treći zahtev je izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a, a koje bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti i koje bi ravnopravno delegirala i vlast i opozicija.

Izvor: RTS

protestBeogrd
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva