:

:

TV Most

clock

Februar 23, 2015   12:05

0

167

Protest bivših policajaca u Kosovskoj Mitrovici

Njih oko 130, među kojima i 22 bivša policajca, zatražiće da odmah budu primljeni u kosovsku policiju, ili da im se omogući povratak u MUP Srbije.

Jedan od zahteva je i da Uredba o takozvanim posebnim penzijama, kojom smo obuhvaćeni posle potpisivanja Briselskog sporazuma, bude usklađena sa tada važećim zakonima Republike Srbije - ističu bivši radnici MUP Srbije.Oni će od kosovske policije tražiti i pojedinačna obrazloženja o tome zašto 22 policajca nisu preuzeta u KPS.Ukoliko ih ne saslušaju predstavnici Kancelarije za KiM i MUP, najavljuju da će blokirati policijske stanice, odnosno zgrade Euleksa u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Na osnovu sporazuma u Briselu, od 25. decembra 2013. godine, doneta je odluka kojom za oko 400 radnika MUP Srbije u severnoj Mitrovici prestaje radni odnos, sa pravom integracije u kosovsku policiju, ili penzionisanja uz posebne uslove.

KPS je preuzeo oko 280 radnika. Ostali nisu primljeni u kosovsku policiju, a nisu ni zadovoljni posebnom penzijom koju primaju.- U prvi mah smo gotovo svi odbijali prelazak u KPS, a radni odnos u MUP Srbije nam je prekinut mimo naše volje - pričaju nezadovoljni bivši pripadnici MUP Srbije u Mitrovici. –

Posebnom penzijom ne ostvarujemo nikakva prava koja nam pripadaju. Naime, iako neki od nas imaju više od 40 godina radnog staža, sagledana im je samo polovina. Takođe, penzije nisu nasledne, pa, ukoliko se nama nešto dogodi, niko od članova porodice ne može da nastavi da je prima.

Izvor: Novosti

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva