:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jun 25, 2022   12:11

0

167

Protesti širom SAD zbog odluke o ukidanju ustavnog prava na abortus

Ispred zgrade Saveznog suda u Hjustonu, i gradovima širom SAD, okupili su se građani u znak protesta zbog odluke Vrhovnog suda SAD da ukine ustavno pravo na abortus.

Više od 200 ljudi okupilo se na protestu u Hjustonu, u američkoj državi Teksas, nakon što je Vrhovni sud poništio presudu "Rou protiv Vejda" iz 1973. godine koja je ženama omogućavala ustavno pravo na abortus, čime je prekid trudnoće bio legalizovan na celoj teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Rojters.

Odlukom za koju je glasalo šestoro sudija, a protiv bilo troje - sud je podržao zakon držve Misisipi, koji zabranjuje abortus nakon 15. nedelje.

Teksas je jedna od 13 saveznih država koje su već usvojile takozvane zakone o pokretanju koji zabranjuju ili ozbiljno ograničavaju abortus u roku od 30 dana nakon što je poništena presuda Rou protiv Vejda.

Protesti se održavaju i u drugim mestima širom SAD. Kako javljaju američki mediji, u glavnom gradu Arizone, Feniksu, policija je ispalila suzavac na demonstrante, dok je zbog protesta u Los Anđelesu bio blokiran saobraćaj na auto-putu.

Demonstranti su se okupili i u Njujorku, Čikagu, Ostinu, Nešvilu, Kanzas Sitiju, Majamiju, Nju Orleansu, Detroitu, Oklahomi i drugim gradovima, prenosi Gardijan.

U znak solidarnosti, protesti su održani i u Londonu i Berlinu.

Američki mediji javljaju da su pojedine klinike koje obavljaju abortus, odmah nakon odluke suda, ženama otkazale zakazane termine i "pauzirale" rad.

Inače, radna verzija presude, koju je napisao konzervativni sudija Semjuel Alito nagovestila je da će sud verovatno poništiti univerzalno pravo na abortus, procurila je u maju, što je izazvalo političku oluju.

Predsednik SAD Džo Bajden ocenio je da posle odluke Vrhovnog suda SAD da su zdravlje i život američkih žena u opasnosti.

"Ovo je tužan dan za sud i za državu", rekao je Bajden u obraćanju u Beloj kući posle presude, dodajući da je ona vraća Ameriku 150 godina unazad.

Pozvao je birače da pošalju svoje predstavnike u Kongres SAD koji će raditi da kodifikuje pravo na abortus u obliku federalnog zakona.

Očekuje se da će 26 saveznih država izvesno zabraniti abortus.

Izvor: RTS

SADzabrana abortusaprotesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva