:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 29, 2019   9:24

0

237

Protesti u više gradova Crne Gore i sinoć zbog zakona

U više crnogorskih gradova i sinoć su održani protesti zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u parlamentu, a policija je u Beranama upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su blokirali put, javljaju crnogorski mediji.

Kako prenosi Radio-televizija Crne Gore, grupa građana okupila se sinoć ispred Opštine Berane, odakle je krenula u protestnu šetnju do manastira Đurdevi stupovi, gde se održava moleban.

RTCG navodi i da je Radio Berane javio da su građani Berana na kratko blokirali magistralni put Berane - Bijelo Polje na saobraćajnom čvorištu na izlazu iz grada, ali da su policijske snage uz upotrebu suzavca sprečile dalju blokadu.

Radio Berane javljaju i da je policija, pre toga, odblokirala put Andrijevica - Berane u mestu Crvena prla.

Grupa građana Podgorice prošetala je nakon molebana od hrama Hristovog Vaskrsenja ka zgradi Javnog servisa, gde je na kratko blokirala raskrsnice, zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovijesti u Skupštini.

Policija je pratila okupljene, koji su se kasnije uputili ka centru grada.

Portparol Demokratskog fronta (DF) Marko Kovačević pozvao je okupljene u Nikšiću da sačekaju odluke Episkopskog saveta Crne Gore do sutra i pozvao ih da se mirno raziđu.

Kako je javio portal CDM, građani su se okupili i u Herceg Novom i Pljevljima.

U Herceg Novom je više od 2.000 ljudi, dok je više stotina gradana u Pljevljima, koji su nakon molebana krenuli u protestnu šetnju.

Čelnici opštine Herceg Novi i grada Trebinja iz BiH prisustvovali su sinoć molebanu i protesnoj šetnji do crkve Svetog arhangela Mihaila na hercegnovskom Trgu Belavista.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Churić istakao je da narod neće prodati veru za večeru i dati imovinu Srpske pravoslavne crkve, odnosno da neće proći politika onih koji su izglasali ovakav Zakon o slobodi veroispovesti.

On je objasnio da je Herceg Novi deo Eparhije zahumsko-hercegovačke i da je zato i ljudima u Republici Srpskoj važno šta se u ovom gradu dešava, preneo je "Blic".

Churić je rekao da se s predsednikom Opštine Herceg Novi Stevanom Katićem dogovorio da ponude posao policajcu Miloju Šćepanoviću iz Nikšića, koji je dao otkaz zbog dešavanja u vezi sa usvajanjem spornog Zakona.

Stotine građana Murine, mesta koje je NATO bombardovao 1999. godine i ubio šest osoba, okupilo se sinoć i zaustavilo saobraćaj na relaciji Plav-Andrijevica.

Izvor: Танјуг

Crna GoraprotestiZakon o veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva