:

:

TV Most

clock

Avgust 09, 2015   12:05

0

139

Protivnici odbijaju veliku priliku za pomirenjem

"Inicijativa premijera pokazala je iskrenu ruku koja želi da se uspostavi trajni mir, poštovanje i stabilnost u regionu i samo oni koji tako nešto ne prepoznaju i gledaju svoje sitne interese mogu da je ne prihvate", rekao je danas ministar policije Nebojša Stefanović u vrnjackoj Banji.

Stefanović je, komentarišući izjavu kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija koji je Vučićevu inicijativu nazvao neprihvatljivom, rekao da Tači zaboravlja da više nije kosovski premijer i da su svi oni koji tu inicijativu ne prihvataju propustili da uoče i prepoznaju jednu veliku priliku za pomirenjem.

Napominjujući da je inicijativa premijera Srbije apsolutno državnička, Stefanović je novinarima u Vrnajčkoj Banji rekao da mu je žao što pojedini državnici nisu na onom nivou koji je potreban da bi se vodile zemlje, jer da bi neko vodio neku ozbiljnu državu, da bi vodio makar našu pokrajinu Kosovo mora da pokaže da razume istorijski momenat i mora da razume da je premijerova poruka bila najbolja poruka u izgradnji budućnosti.

"Ako ćemo stalno da iskopavamo ratne sekire, onda nikada ne moženo govoriti ni o miru, ni o napretku u regionu", istakao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Srbija to hoće, Srbija na tome radi i sve što se dešava kod nas je rezultat takve aktivnosti premijera i vlade.

"U našu zemlju ljudi sve više rado dolaze, sve je više i investitora. Nisam siguran da se isto to dešava u zemljama u kojima se želja za mirom i napretkom u regionu ne prepoznaje", rekao je Stefanović.

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači nazvao je neprihvatljivom inicijativu premijera Srbije Aleksandra Vučića o uspostavljanju zajedničkog dana sećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, javila je Al Džazira.

"To predstavlja relativizaciju i ponovno pisanje istorije. Ne možemo izjednačiti one koji su podsticali, organizovali i počinili genocid s onima koji su branili svoje domove. To nije ljudski i ne služi pomirenju", naveo je sinoć na društvenim mrežama Tači, koji je i potpredsednik kosovske vlade.

Prema njegovim rečima, pomirenje mora biti u službi budućnosti, a ne za "dnevnu politiku i stvaranje medijskog spektakla".

Vučićevu inicijativu je, i pre nego što je taj predlog dobio zvaničnu formu, odbio i premijer Hrvatske Zoran Milanović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva