:

:

TV Most

clock

Jun 18, 2015   17:39

0

191

Protokol ne sprečava izručenje Orića BiH

Ona tvrdi da Protokol, na koji se poziva tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević nije dobro protumačen, a za ovakvu situaciju krivi su i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, koje nije na vrijeme sprovelo istragu i okončalo predmet.

"Protokol o saradnji predviđa nadležnost onog tužioca i suda po mestu prebivališta. Pošto je Naser Orić nastanjen u Sarajevu, mesno nadležan bi bio tužilac državnog Tužilaštva u Sarajevu upravo onako kako je to predviđeno i pomenutim protokolom", rekla je Vidović radiju Slobodna Evropa.

Na konstataciuju da je situacija sada da se navodi da je Protokol napravljen tako da, pre ustupanja predmeta, treba pribaviti saglasnost porodica žrtava, što u Srbiji, kako tvrde, nisu dobili, advokat Orića je ocenila da je "to krivo tumačenje Protokola".

"To se odnosi samo na izjave žrtava. Dakle, takva odredba je takođe postojala i postoji u Hagu. Neki ljudi daju saglasnost da se ustupi izjava, dok drugi ne daju saglasnost, ali to nema nikakvog uticaja na izručenje istrage odnosno samog osumnjicenog. S druge strane, ovde su žrtve građani Bosne i Hercegovine, nisu građani Srbije. Te žrtve su građani s područja Bosne i Hercegovine. Oni mogu razgovarati sa državnim tužiocem BiH. Kakve veze državni tužilac Srbije ima sa tim žrtvama? kazala je Vidović.

Orić, bivši komandant muslimanske vojske u Srebrenici, uhapšen je 10. juna u Švajcarskoj po poternici Srbije, a Vidović kaže da "predmet trenutno u žalbenoj fazi u odnosu na rešenje o pritvoru".

"Moje kolege spremaju zajedno sa mnom argumente za ovu žalbu i za protivljenje ekstradiciji, jer je Naser već u procesu ekstradicionog postupka. Jako me brine ponašanje švajcarskih vlasti", rekla je Vidović, koja smatra da je Orić uhapšen bez valjanog pravnog osnova, bez ugovora izmedu Srbije i Švajcarske o izručenju.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je ranije da krivični postupak protiv Nasera Orića ne može biti ustupljen bosanskom tužilaštvu jer porodice žrtava nisu dale saglasnost.

"Ne možemo slučaj ustupiti po Protokolu o saradnji između dva tužilaštva jer je, na insistiranje bosanske strane, Protokol napravljen tako da pre ustupanja predmeta moramo da pribavimo saglasnost porodica žrtava. Mi smo intervjuisali predstavnike porodica žrtava i oni su jednoglasno odbili da se taj predmet ustupi", rekao je tužilac za radio Slobodna Evropa.

On je dodao da ne želi da prognozira da li će Orić, koji je prošle sedmice uhapšen u Švajcerskoj po srpskoj poternici, biti izručen Srbiji i ponovio da nije znao za hapšenje.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva