:

:

TV Most

clock

Februar 15, 2019   18:28

0

186

Prototema: Ujedinjenje Kosova i ALB za Ramu je krajnji cilj

Albanski premijer Edi Rama rekao je u intervjuu za televiziju „Vizion Plus“ da je ideja o „korekciji“ granice između Kosova i Srbije jedno od mogućih rešenja kosovskog problema, a Kosovo je još nazvao „delom Albanije“, preneo je grčki portal Prototema.

„O čemu govorimo danas sa Grčkom? O granici. O čemu su razgovarali Kosovo i Crna Gora i šta se sve dogodilo? O granici. Zašto se ne bi razgovaralo o granici između Kosova i Srbije? Razgovaraćemo i o njima, jer je reč o procesu demarkacije“, rekao je Rama, pritom stavljajući Grčku u istu poziciju kao i zemlje Zapadnog Balkana koje imaju otvorena granična pitanja.

Albanski premijer je osudio sve one koji se protive ideji o „korekciji“ kosovskih granica, nazivajući Kosovo „delom Albanije“.

„Za mene je Kosovo deo Albanije. Ostalo su pitanja Ramuša Haradinaja“, istakao je Rama reagujući na nedavnu izjavu kosovoskog premijera o tome da se Tirana meša u unutrašnje poslove Prištine.

Edi Rama je još jednom ponovio da je krajnji cilj ujedinjenje Kosova sa Albanijom, nazivajući to „planom A“, i naglasio da dva kosovska člana u njegovoj vladi imaju za cilj da prenesu tu poruku.

„Unija između Albanije i Kosova nije „plan B“, već „plan A“ i ja ne zamišljam ovu uniju u 21. veku kao folklorni čin“, rekao je Rama.

Kako tumači grčka Prototema, to znači da ovo ujedinjenje ne bi bilo samo kulturno ili jezičko, nego suštinsko i političko.

Grčki portal ocenjuje i da ove izjave albanskog premijera mogu dovesti do nepoznatih posledica za ceo region Balkana, s obzirom na to da će etnička grčka manjina koja živi u severnom Epiru (u južnom delu Albanije), kako navode, definitivno tražiti rešenje za svoje pitanje poput predloga za Kosovo.

Izvor: Танјуг

RamaTiranaKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva