:

:

TV Most

clock

Maj 13, 2021   8:36

0

93

Prvi dan Ramazanskog bajrama, počinju dani veselja

Danas počinje Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Obeležava se kraj jednomesečnog posta i početak veselja.

Molitvom odmah nakon svitanja, Muslimani širom sveta danas obeležavaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od dva najvažnija praznika.

Vernici se raduju jer su ispostili mesec ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili pokornost Bogu.

Ramazanski bajram slavi se tri dana kao zvanični praznik u svim zemljama gde su muslimani većinsko stanovništvo. Vernici se svečano oblače, odlaze u džamije jednim, a vraćaju drugim putem.

Uz bogatu trpezu, običaj je da se današnji, prvi dan Bajrama provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova.

Drugi dan obilaze se groblja, mezarja, treći dan, u duhu zajedništva, provodi se u druženju s prijateljima, poznanicima i komšijama.

Ove godine, zbog pandemije, mnogi će praznik provesti u izolaciji, ili u strogim preventivnim merama.

I u Novom Pazaru praznik je počeo jutarnjom molitvom bajram-namazom u svim džamijama, jutros u 5.53, ali se ovo vreme menja u zavisnosti od doba godine. Po pravilu počinje 45 minuta nakon izlaska sunca.

Razlikuje se i način molitve od uobičajenih molitvi. Uobičajeno je međusobno čestitanje nakon molitve a nokon džamija vernici obilaze grobove predaka i pomole se.

Svi su svečano obučeni jer je ovo jedan od dva najveća praznika u Islamu.

Nakon groblja odlazi se u čaršiju gde se ispija prva bajramska kafa. Čitavog dana se čestita, sprema se bogata trpeza.

Tradicija nalaže da se obiđe što veći broj komšija i prijatelja, ali je ove godine zbog pandemije korona virusa taj običaj redukovan.

Ako želite prijatelju ili komšiji muslimanu da čestitate praznik učinite to na tradicionalan način "Bajram šerif mubarek olsun".

U pokušaju da suzbije infekcije, Indonezija je, recimo, uvela unutrašnju zabranu putovanja u vreme praznika. Milioni vernika morali su da odustanu od tradicionalnih poseta porodicama.

S druge strane, u Bangladešu, velike gužve na ramazanskim pijacama kako bi se nabavilo sve potrebno za bajramsko veselje - nova odeća i hrana, pokloni za decu. Bezmalo svi kupci imali su maske. Ko nije, maske je dobijao od obezbeđenja.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva