:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Maj 01, 2021   17:00

0

221

Prvi maj u oblaku suzavca, hapšenja u Istanbulu i Berlinu

U više gradova protesti na Međunarodni dan rada. U turskoj sukob demonstranata i policije. Turska policija privela je 212 demonstranata, prenosi Rojters. I u Berlinu hapšenja demonstranata. Hiljade na protestima u Parizu.

 

Nakon izbijanja nereda na prvomajskim marševima u vreme policijskog časa turska policija privela je 212 demonstranata, saopšteno je iz kabineta guvernera Istanbula, prenosi Rojters.

Policija za nerede i policajci u civilu sukobili su se sa sindikalnim liderima i drugim demonstrantima i bacili neke na zemlju pre nego što su ih priveli na desetine u blizini istanbulskog trga Taksim.

Kancelarija Guvernerova je saopštila da je nekim sindikatima dozvoljeno da obeleže praznik, dok su drugi, koji su se "ilegalno okupili" kršeći mere zaključavanja i ignorišući pozive da se raziđu, bili uhapšeni.

Državna agencija Anadolija saopštila je da je 20 demonstranata takođe privedeno u Izmiru, na zapadu zemlje.

Turska je ove nedelje usvojila delimično zaključavanje od 17 dana, uključujući naredbe o boravku kod kuće i zatvaranje škola i nekih preduzeća, kako bi obuzdala talas zaraza korona virusom.

Hiljade ljudi pridružile su se tradicionalnim Prvomajskim protestima širom Francuske, okupljajući se uprkos ograničenjima zbog koronavirusa. Demonstranti traže socijalnu i ekonomsku pravdu i protive se vladinim planovima za promenu naknada za nezaposlene.

Oko 300 skupova bilo je organizovano u Parizu i drugim gradovima.

U francuskoj prestonici sindikalistima su se pridružili članovi pokreta "Žuti prsluk" koji je pokrenuo talas antivladinih protesta pre tri godine i radnici iz sektora koji su teško pogođeni pandemijskim ograničenjima poput kulture.

Učesnici marša, koji su nosili maske u skladu sa pravilima pandemije, nosili su transparente na kojima je pisalo: "Mi želimo da živimo, a ne da preživimo", prenosi Rojters.

Okupljanja demonstranata bilo je i u Nemačkoj. Nemačka policija intervenisala je u Berlinu tokom demonstracija protiv vladinih mera na Međunarodni dan radnika.

U filipinskoj prestonici Manili, gde je jednomesečno zaključavanje koronavirusa produženo za dve nedelje zbog naleta zaraza, policija je takođe intervenisala, sprečivši stotine radnika da demonstriraju na javnom trgu, rekao je lider protesta, prenosi AP.

Ali demonstranti su se nakratko okupili na prometnom bulevaru u Manili, tražeći novčanu pomoć za pandemiju, subvencije za zarade i vakcine protiv kovid-19. 

Izvor: RTS

Prvi majprotestiIstanbulParizBerlin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva