:

:

TV Most

Foto: obcd

clock

April 17, 2020   19:35

0

191

Prvi put posle četiri godine komemoracija u Jasenovcu biće jedinstvena

U sredu, 22. aprila, u Jasenovcu će se održati jedinstvena komemoracija za žrtve ustaškog logora na kojoj bi, i to nakon pune četiri godine, počast žrtvama zajednički dali predstavnici sve tri grane vlasti, te predstavnici žrtava stradalih u Jasenovcu.

Detalji bi, kako saznaje Jutarnji list, trebalo da budu dogovoreni u ponedeljak.

Izvesno je, navodi zagrebački list, da će u sredu u Jasenovcu biti premijer Andrej Plenković, preds ednik Sabora Gordan Jandroković, predsednik Republike Zoran Milanović, predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predstavnici Koordinacije jevrejski opština, Saveza antifašista i antifašističkih boraca, Roma.

U mandatu bivše predsednice Kolinde Grabar Kitarović takve zajedničke, državne komemoracije nisu bile moguće budući da je Grabar Kitarović odlazila sama u Jasenovac i javnost o tome obaveštavala naknadnim kratkim saopštenjima i objavom svojih fotografija kod spomenika žrtvama logora u Jasenovcu, navodi Jutarnji.

List dodaje da zbog društvene klime, u kojoj su se umanjivali ili negirali zločini ustaškog režima, na državnim komemoracijama nisu želeli da sudeluju predstavnici srpske, jevrejske i romske manjine, te antifašisti.

Do prošle godine oni su zasebno odlazili u Jasenovac, pa se godišnjica proboja iz ustaškog logora obeležavala po tri puta.

Zasebno bi to učinila bivša predsednica, zasebno predstavnici žrtava, a zasebno premijer i predsednik Sabora.

Jutarnji navodi da je "očigledno promjena u Uredu predsjednika bio jedan od preduvjeta da se jedan od najvećih zločina počinjenih u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata ponovo obilježi na dostojanstven način".

U Vladi su, inače, kratko komentarisali za Jutarnji da su premijer i članovi Vlade kontinuirano sudelovali na službenoj komemoraciji u Jasenovcu tokom celog mandata (2017, 2018, 2019) te da će tako biti i ove godine.

Izvor: RTS, Jutarnji list

Jasenovackomemoracija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva