:

:

TV Most

clock

Avgust 03, 2021   19:40

0

93

Prvi radni dan Kristijana Šmita – razgovor sa Džaferovićem i Komšićem, bez Dodika na sastanku

Novi visoki predstavnik Kristijan Šmit razgovarao je sa dvojicom članova Predsedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem. Istakao je da svi moraju doprineti boljitku BiH. Na sastanku u Sarajevu nije se pojavio član Predsedništva Milorad Dodik.

Prvi radni dan Kristijana Šmita od trojice, dočekala dvojica članova Predsedništva. Rekao im je da je njegova agenda, ispunjavanje 14 uslova za članstvo u Uniji, računa na pomoć EU i SAD, ali će mu, kaže prvi partner biti Predsedništvo i institucije BiH.

"Ja sam prošle sedmice obavješten da će 3. avgusta sva tri člana biti ovdje, da nakon toga neće biti dijaloga pa se sada nadam da će biti obratno. Uvjeren sam da ćemo naći prilike da zajedno radimo", izjavio je Šmit.

Bošnjački član Predsedništva, Milorada Dodika poziva da hitno prestane sa blokadom institucija BiH.

"Dodik je napravio veliku grešku, pozivam ga da u ime onih za koje kaže da ih predstavlja i u svom interesu, kao i sve one koji blokiraju rad BiH hitno prestanu", navodi :Šefik Džaferović, bošnjački član Predsedništva.

Milorad Dodik ističe da oni ništa ne opstruišu.

"Mi nismo izašli iz organa BiH, mi smo rekli da nećemo odlučivati u organima BiH mi smo rekli da ćemo tamo biti. Ako ja nisam tamo kao srpski član Predsjedništva oni mogu da donesu odluku, ja tamo moram da budem da potegnem pitanje veta", kazao je Dodik.

Nije bio u Sarajevu, ali će Dodik sutra sa delegacijom iz Srpske u Beograd na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"U ovom trenutku na Balkanu najmoćnija država je Srbija, to nije bilo tako prije 10 godina. Vučić je podigao Srbiju i politički i na međunarodnom planu. Regionalno kao najmoćniju i u ekonomskom i političkom smislu. Unutrašnja izgradnja Srbije je dovoljna snaga za njenu spoljnopolitičku snagu", ističe Dodik.

I Banja Luka i Sarajevo sutra će gledati u Beograd. Pažljivo će se pratiti šta će srpski predsednik Alesandar Vučić reći delegaciji iz RS. Ništa manje zanimljivo, zasigurno neće biti ni u zgradi OHR-a.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva