:

:

TV Most

Foto: Vikipedija

clock

Februar 07, 2024   11:37

0

63

Prvi slučaj malih boginja registrovan u Srbiji

U Srbiji je registrovan prvi slučaj malih boginja od početka godine i to u Beogradu, što je prvi slučaj posle skoro 10 meseci, izjavila je epidemiolog Ivana Begović Lazarević, iz beogradskog Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Begović Lazarević je za RTS rekla da im je koleginica sa Infektivne klinike tokom jučerašnjeg dana prijavila sumnju na male boginje.

"Dobili sa Instituta 'Torlak' tokom popodneva da su potvrđene male boginje. Reč je o detetu od 14 godina, koje je nevakcinisano MMR vakcinom", navela je Begović Lazarevićeva.

Kada je reč o velikom kašlju, doktorka je rekla da je u januaru bilo 49 prijavljenih slučajeva.

"To su samo slučajevi koji su prijavljeni. Realna brojka je sigurno veća jer se ne testiraju svi", kaže Begović Lazarevićeva.

Doktorka poručuje roditeljima da ako ne vakcinišu decu, dovode i u drugu u rizik, koja iz opravdanih medicinskih razloga ne mogu da se imunizuju.

"To nije samo lična, već i kolektivna odgovornost roditelja koji odlaže ili ne želi da vakciniše dete", navodi Begović Lazarevićeva.

Ističe, takođe, da je najveći broj slučajeva velikog kašlja, oko 65 odsto, zabeležen kod adolsecenata, od 10 do 19 godina.

"Vakcina ne daje doživotni imunitet. Posle deset godina, imunitet nije više tako solidan da sprečava infekciju", kaže Begović Lazarevićeva.

Prema podacima Instituta "Batut", od početka godine do 4. Februara veliki kašalj je potvrđen kod 297 osoba, a preminule su dve osobe.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva