:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 25, 2020   9:08

0

101

Prvo hapšenje Suda za zločine OVK presudan korak, u pripremi nove optužnice

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je prvo hapšenje Specijalnog suda za zločine OVK presudan korak i da se očekuje optužnica na kojoj se nalaze Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi.

Milovan Drecun je, govoreći u Dnevniku RTS-a o prvom hapšenju Specijalnog suda za zločine OVK, istakao da je konačno dočekana prva potvrđena optužnica i da je hapšenje bivšeg šefa obaveštajaca Saljiha Mustafe presudan korak ka kažnjavanju odgovornih.

"Do sada je bilo mnogo nagađanja da li će biti podignute i potvrđene optužnice, i da li će doći do suđenja. Vidimo da se taj proces odvija. Ovo je prva potvrđena optužnica. Očekuje se ona optužnica na kojoj se nalaze Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi", ističe Drecun.

Napominje da Specijalizovano tužilaštvo nastavlja sa istragama i radi na prikupljanju novih dokaza, što znači da su u pripremi nove optužnice.

Drecun smatra da je, dostavljanjem veteranima takozvane OVK dokumenata za koje se sumnja da potiču iz Specijalnog suda, kompromitovani čitav proces rada Specijalizovanog tužilaštva i da to može da utiče na buduća procesuiranja i suđenja za koja se očekuje da će se desiti.

Nada se da će Specijalizovano tužilaštvo, pored procesuiranja odgovornih za zločine koji su počinjeni od strane OVK nad Albancima, procesuirati i odgovorne za zločine nad srpskim narodom.

Što se tiče odbijanja Prištine da razgovara o Zajednici srpskih opština u Briselu, ocenjuje da Albanci nisu iskreni u razgovoru sa Beogradom i da su imali cilj da od Beograda nekako izdejstvuju priznanje.

"Neće biti napretka u razgovorima Beograda i Prištine bez formiranja ZSO. Sada je odgovornost Prištine da vidimo da li će ona svojim ponašanjem eventualno čak dovesti do prekida razgovora u Briselu", zaključio je Drecun.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva