:

:

TV Most

clock

Decembar 13, 2022   16:04

0

139

Prvu aukciju za vetroelektrane Đedović najavljuje za početak 2023.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je danas da je osnovni zadatak države da stvori ambijent za više projekata u oblasti "zelene" energije, jer građani i privreda itekako razumeju korist koju donose obnovljivi izvori energije (OIE).

Ministarstvo aktivno radi na stvaranju uslova za nove investicije u OIE i plan je da u prvom kvartalu 2023. godine zaokružimo regulatorni okvir i da objavimo prvi javni poziv za vetroelektrane. Istovremeno, Ministarstvo će doneti trogodišnji plan aukcija u kome će na transparentan način biti prikazana željena dinamika razvoja sektora OIE, što će investitorima olakšati planiranje investicija", rekla je Đedović na panelu o poslovnoj klimi i poverenju investitora Deseto prolazno vreme u organizaciji Američke privredne komore (AmCHam).

Istakla da joj je drago što vidi članice ove komore smatraju zelenu agendu jednim od prioriteta za svoja ulaganja.

Ministarka je dodala da je izuzetno važno da Srbija poveća energetsku efikasnost u javnom sektoru, privredi i domaćinstvima.

Podsetila je da se u Srbiji danas troši četiri puta više energije od evropskog proseka da bi se proizvela ista jedinica BDP-a, što jasno ukazuje da uštede energije mogu da doprinesu konkurentnosti privrede.

Trenutno realizujemo, ili je u pripremi realizacija velikog broja projekata čija vrednost premašuje 920 miliona evra. Procene govore da će oni omogućiti uštedu od najmanje 950 gigavatčasova godišnje, dok će istovremeno biti smanjena emisija gasova sa efektom staklene bašte od blizu 580.000 tona, što je jednako godišnjoj emisiji 320.000 motornih vozila, odnosno 15 odsto emisije ugljendioksida koja nastaje grejanjem domaćinstava, izjavila je Đedović.

Ocenila je da je energetska kriza ogroman izazov za države i privrede čitave Evrope i izrazila uverenje da privrednici prepoznaju važnost svega što je država uradila u prethodnom periodu i što čini iz dana u dan kako bi obezbedila dovoljno električne energije i energenata uz značajno subvencionisanje cena.

Izvor: T a n j u g

Đedovićvetroelektrane
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva