:

:

TV Most

clock

Oktobar 11, 2022   16:45

0

134

PS Saveta Evrope usvojila rezoluciju o podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je rezoluciju o podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana kojom se poziva da se procesu proširenja EU da novi podsticaj a od Zapadnog Balkana traži da se odmah pozabavi ključnim izazovima sa kojima se suočava. Na plenarnom zasedanju u Strazburu za usvjanje rezolucije glasalo je 134 poslanika, tri glasa su bila protiv i tri uzdržana.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope pozvala je Evropsku uniju za novi podsticaj procesu proširenja na Zapadni Balkan, čime bi "nagradila progres u usaglašavanju sa kriterijumima" i podstakla klimu poverenja, saopštio je Savet Evrope.

Ističe se da je imperativ da se ne izgubi fokus na Zapadnom Balkanu čak iako se u međuvremenu pojavila potreba da se podrže evropske aspiracije drugih zemalja, kao što su Ukrajina, Gruzija i Moldavija.

U Rezoluciji, zasnovana na izveštaju Jorgosa Papandreua iz grčkog PASOK-a, kaže se je da od samita Zapadnog Balkana i EU u Solunu 2003. godine neuspeh da se adekvatno nagradi napredak "umanjio politički zamah i izraženi entuzijazam", te da je "evropska vizija izgubila sjaj, ustupajući mesto etnonacionalizmu".

PS SE je pozvala vlasti Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i samoproglašeno Kosovo koje je u dokumentu označeno zvezdicom, da se bez odlaganja pozabave "velikim izazovima", a posebno da poboljšaju političku kulturu kako bi obezbedili saradnju između političkih institucija i snaga, ojačali efikasnost i nezavisnost pravosuđa, unapredili funkcionisanje javne adminnstracije i borbu protiv korupcije, da se uzdrže od zapaljivog govora, uključujući onaj na etničkoj osnovi, da štite prava nacionalnih manjina i slobodu medija i promovišu pomirenje.

U dokumentu se navodi i da bi Savet Evrope, oslanjajući se na svoju strucnost, trebalo da "udvostruči napore" da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da ispune kriterijume za proširenje EU i da zajedno sa EU igra veću ulogu u promovisanju efektne regionalne saradnje, normalizacije odnosa i rešavanja bilateralnih sporova.

Izvor: RTS

Savet EvropeZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva