:

:

TV Most

clock

Jul 21, 2019   8:55

0

67

Pšenica rodila za petinu manje

I pored toga stručnjaci predviđaju da će je biti sasvim dovoljno za domaće potrebe, a da će nam za izvoz preostati oko milion tona Prve prognoze proizvođača ukazuju da je na severu Bačke prepolovljen rod pšenice.

Zvanična statistika i stručnjaci nemaju toliko crna predviđanja u pogledu prinosa koje bi Srbija ove godine mogla da ostvari sa žitnih polja.

Proizvodnja će svakako biti oko petinu manja u odnosu na 2018, koja je bila jedna od uspešnijih po količinama hlebnog zrna, ali ne i po kvalitetu, sa kojim smo imali ozbiljnih problema. I pored toga stručnjaci predviđaju da će je biti sasvim dovoljno za domaće potrebe, a da će nam za izvoz preostati oko milion tona pšenice i brašna.

Republički zavod za statistiku nedavno je objavio podatke o očekivanoj proizvodnji pšenice u Srbiji za ovu godinu na osnovu stanja na poljima krajem maja. Statističari očekuju proizvodnju od oko 2,4 miliona tona – ili 18,1 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

Ovogodišnja žetvena površina iznosi 582.636 hektara i u odnosu na 2018. manja je za oko 65.000 hektara, ukazuju statističari. Očekivano je da će Srbija za izvoz imati oko 900.000 tona pšenice i brašna. Istina je da je ova godina za ratare bila nepovoljna i da su neki od njih imali i znatno veće gubitke nego što statistika pokazuje.

“Možemo da kažemo da je ova godina za proizvodnju strnih žita, zbog vremenskih uslova posle setve, bila veoma teška. Zbog toga smo očekivali manje prinose na oko 20 do 30 odsto površina. Dosta je nezahvalno baviti se prosekom. U principu, mislimo da će to biti prosečno smanjenje od oko 20 odsto, što je i procena zvanične statistike. Na nekim parcelama sigurno će biti i mnogo značajnijih umanjenja prinosa “ izjavio je za “Politiku” Radivoje Jevtić, rukovodilac Odeljenja za strna žita u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Proizvođači sa severa Bačke i dela Banata, dodaje, imali su problema jer su padavine došle kasno, pa je sigurno da će gubici kod nekih od njih biti veći. Inače, najrodniji regioni u Srbiji su upravo Bačka, deo Srema, Mačve, Stig... Ipak, Jevtić kaže da ćemo imati dovoljno pšenice za ishranu našeg stanovništva. Pitanje je koliko će je biti za izvoz i da li će parametri kvaliteta biti odgovarajući.

“Ali svaka roba ima svog kupca. Srbija je dobro područje za proizvodnju žita. Druga je stvar zašto uporno sejemo stočnu pšenicu, lošeg kvaliteta, umesto kvalitetnih sorti od kojih možemo mnogo više da zaradimo na izvozu” smatra sagovornik.

Izvor: Танјуг

žetvarodpšenica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva