:

:

TV Most

clock

Novembar 20, 2023   14:41

0

40

Pukovnik Andrić o sistemu „Pronađi me“: Prvih pola sata nestanka je ključno

Pukovnik policije Milan Andrić izjavio je danas, povodom nedavno uvedenog sistem "Pronađi me", da je kod nestanka maloletnog lica ključno prvih pola sata, a da je od 2015. godine uvedena zakonska obaveza da se po prijavi reaguje odmah.

Andrić je za K1 rekao da je prvi momenat prijave  najbitniji i da iz tog razloga policijski službenici odmah izlaze na teren. 

"U sistemu „Pronađi me“, našom internom procedurom, predvideli smo da načelnik policijske uprave, donosi odluku o pokretanju sistema. Već mesec dana je ovaj sistem u funkciji i mogu samo da kažem hvala Bogu da ga nismo upotrebili i iskreno se nadam i da nećemo", rekao je pukovnik.

On je dodao da je početkom godine ministar policije nakon konsultacija sa strukom, formirao multiresorni tim, sastavljen od više predstavnika drugih ministarstava.

"Tu su bili predstavnici tadašnjeg Republičkog javnog tužilaštva, imali smo predstavnike iz civilnog sektora, Igora Jurića, a bili su i predstavnici organizacija Astra. Naš tim je imao devet sastanaka. Uradili smo mnogo toga. Prethodno smo analizirali kako sistemi funkcionišu u svetu, tačnije u SAD i Evropi i na bazi svega toga smo odlučili da mi napravimo jedan naš sistem koji će biti sličan njihovom. Jako smo ponosni na to što je ovo naš sistem, za koji niko ne može da kaže da smo prepisali od njega", rekao je Andrić.

Objasnio je da je jedina sličnost između sistema „Pronađi me“ i američog „Amber alerta“ namena.

"Sastoji se od toga kako što pre obavestiti što veću populaciju građana da je došlo do nestanka maloletnog lica, kako bi se aktivno uključili u potragu. To je jedina sličnost", rekao je on.

Pukovnik policije je naveo da je sistem kreiran tako da bude olakšano i policijskom službeniku koji treba da kreira obaveštenje i kako da najbrže svi subjekti koji učestvuju u informisanju što pre to obaveštenje proslede javnosti.

"Putem televizije, mobilnih operatera, slanjem SMS-a poruka u ovoj fazi, a razmišljamo da u budućnosti i neke druge sisteme, poput Viber-a, da uključimo. Imaćemo 22. novembra sastanak sa njihovim predstavnicima, gde ćemo razgovarati na temu, kako da nam i oni pomognu", naveo je Andrić.

Kada je reč o uključivanju društvenih mreža u sistem, pukovnik kaže da još nisu spremni na to.

"Pre svega zbog zaštite podataka o ličnosti. U Srbiji ne postoji pravno lice koje je zastupnik Mete i sa kim bi mogli da sklopimo neki sporazum o zaštiti podataka o ličnosti. Nama je važno, kada objavimo fotografiju o nestanku maloletnog lica, da se posle tog roka od 48 sati ona ukloni sa servera. Niko to za sada ne može da nam garantuje", objasnio je on.

Naglasio je da je u planu da se razgovara sa mobilnim operaterima, kako oni da unaprede svoj način prenošenja informacijama. 

"To može da se uradi preko baznih stanica, to znači kada je poruka kreirana u roku od nekoliko sekundi svi građani dobijaju poruku. Na primer, to u Americi tako funkcioniše, ali to ne zavisi sve od nas, već i od mobilnih operatera, koliko će biti spremni. Namera nam je da u narednoj fazi budu uključene benzinske stanice, bilbordi, Viber, sada smo fokusirani na to", rekao je pukovnik policije Andrić.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva