:

:

TV Most

clock

Jun 09, 2020   13:44

0

139

Pupin i Vilson izgradili temelje prijateljstva Srbije i SAD

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas kao važno da se u odnosima sa SAD ističu pozitivni aspekti, poput onoga da se na Beloj kući 1918. godine vijorila srpska zastava, jer je to način da se promene neke pogrešne percepcije, a ambasador Entoni Godfri da u temelju odnosa Mihajla Pupina i predsednika SAD Vudro Vilsona vidi svetlu budućnost saradnje srpskog i američkog naroda.

"SAD i Srbija delile su kroz istoriju zajedničke vrednosti i udruženo se borile za očuvanje slobodarskih načela i civilizacijskih dostignuća. Ipak i pored toga, druga polovina 20. veka donela je velike izazove i značajne nesuglasice u srpsko-američkim odnosima. Zato je važno da iznova ističemo pozitivne aspekte naše zajedničke prošlosti, kako bi bile promenjene neke pogrešne percepcije koje smo kreirali jedni o drugima", rekao je Dačić.

Dačić je to izjavio u Domu veterana na otvaranju izložbe "Srpski dobrovoljci iz SAD - doprinos Pupina i Vilsona u mobilizaciji i Versajskom miru" i promociji knjige "Kada se vijorila srpska zastava na Beloj kući", na kojoj je rečeno i da odnos dveju zemalja sa početka 20 veka potvrđuje je i da mala država poput Srbije zbog svojih velikih dela može biti poštovana.

Dačić je ocenio da su Pupin i Vilson svojim dostignućima, aktivizmom i političkim delovanjem ostavili dubok trag i zadužili ne samo dva naroda - srpski i američki, već i čitavo čovečanstvo.

Šef srpske diplomatije podsetio da je razumevanje između Pupina i Vilsona značajno doprinelo ostvarenju pregovaračkih ciljeva naše državne delegacije na Pariskoj mirovnoj konferenciji.

Ministar je podsetio da se Vilson veoma dugo zalagao za obnovu Srbije kao nezavisne države i njen izlaz na more.

Prema rečima Dačića, najdirljiviji momenat u srpsko-američkim odnosima je verovatno taj kada se 28. jula 1918. godine srpska zastava zavijorila na Beloj kući.

Do koje mere je 28. predsednik SAD bio naklonjen Srbiji vidljivo je i u telegramu koji je uputio predsedniku Vlade Kraljevine Srbije Nikoli Pašiću, a u kojem Vilson piše da je "siguran da se pravda za Srbiju nalazi u vrhu prioriteta svakog mislećeg i patriotskog stanovnika SAD", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je podsetio da je Pupin kao počasni konzul Kraljevine Srbije u SAD u Njujorku u velikoj meri doprineo uspostavljanju međudržavnih i širih društvenih srpsko-američkih veza.

Dodao je da imajući u vidu Pupinovu ulogu svi zajedno moramo biti angažovani kako bismo podstakli dijasporu da svoje kapacitete, poznanstva, kontakte ili resurse angažuju na liniji onog patriotizma i ljubavi prema zavičaju, kako je to činio i veliki Mihailo Pupin.

Godfri je rekao da u Pupinovo vreme nije bilo organizacija kao što je danas USAID i da je Pupin sve što je učinio za svoju zemlju morao da čini sam, ličnim naporima.

Pupin i Vilson izgradili su temelje na kojima danas stoji srpsko-američko prijateljstvo, rekao je Godfri.

Na skupu je govorila i potomak Pupina Justina Pupin, koja je podsetila da je su Srbi i Amerikanci bili uvek na istoj strani istorije, a da se raskorak desio tokom 90-ih godina, te izrazila zadovoljstvo što je Godfri prvi ambasador koji je došao u Dom srpskih veterana nakon bombardovanja zemlje.

Ocenila je i da je vreme da se dva naroda i dve zemlje vrate na staze starog prijateljstva.

Ambasador Ljiljana Nikšić ocenila je da danas počine nova era u odnosima dve zemlje i da se stari prijatelji ne daju nikome.

Ministar Zoran Đorđević ocenio je da su prijateljstvo srpskog i američkog naroda i dve zemlje gradili Pupin i Vudro Vilson, a danas to čine predsednici Aleksandar Vučić i Donald Tramp.

Na skupu je bilo reči i vraćanju posmrtnih ostataka Pupina u Srbiju.

Izvor: Танјуг

DačićSrbijaSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva