:

:

TV Most

clock

Septembar 11, 2019   11:53

0

35

Pupovac: Još uvek nismo odlučili ostajemo li u koaliciji sa HDZ-om

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac obratio se hrvatskoj javnosti na dugoočekivanoj konferenciji za štampu u Saboru i saopštio da još uvek nije odlučio da li ostaje u vladajućoj koaliciji sa strankom premijera Andreja Plenkovića.

Milorad Pupovac je saopštio da će se budućnost vladajuće koalicije u Hrvatskoj znati tek nakon što se sastane sa koalicionim partnerima.

Rekao je da je spreman da sarađuje sa najširim spektrom političkih i nepolitičkih aktera, kako bi od Hrvatske stvorio zemlju mira. "U ovoj vladi i u Saboru ima potencijala, a uvjeren sam da ima spremnosti za tu vrstu suradnje i čvrstog delovanja protiv netolerancije, nasilja i ekstremnog revizionizma", istakao je Pupovac.

Naglasio je da nije četnik i zločinac. "Svrstavaju me među zločince i ubice, ja to nikad neću biti. Bio sam nazivan raznim imenima u posljednjih 30 godina. Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam, nikad neću tražiti ispriku", poručio je Pupovac.  

Predsednik SDSS-a je pozvao hrvatsku javnost da "prestane sa revizijom prošlosti koja ide dotle da se pripadnicima kvinslinških režima odaju državne i verske počasti". "Uklonimo ušata slova 'U' s naših fasada i prometnica, sakcionirajmo ustaške znakove i poruke", apelovao je Pupovac.

Hrvatski novinari su negodovali jer je Pupovac, posle nekoliko dana čekanja, sam sazvao konferenciju, a ponovo nije želeo da kaže da li ostaje u vladajućoj koaliciji ili ne. Pokušali su nekoliko puta konačno da dobiju konkretan odgovor od Pupovca, ali on do kraja konferencije nije saopštio da li SDSS napušta koaliciju, a ni kada tačno planira da se sastane i razgovara sa koalicionim partnerima. 

Budućnost vladajuće koalicije postala je upitna nakon što je premijer Andrej Plenković osudio Pupovčeve izjave povodom niza napada na Srbe u Hrvatskoj. Plenković je tada rekao da ne stoje izjave Pupovca da je Hrvatska faktor nestabilnosti u području jugoistoka Evrope i da nije umesno poređenje savremene Hrvatske sa NDH.

U ponedeljak je, na ulazu u Ceranje Donje, rodno selo Milorada Pupovca, neko preko table sa imenom sela napisao ”Ubij Srbina” i na stub u blizini zalepio plakat sa Pupovčevom slikom na kojem ga naziva "velikosrpskim luđakom" koji vrši teror nad celom Hrvatskom.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović osudila je pretnje Pupovcu i zatražila od policije da utvrdi ko i zašto stoji iza tog incidenta. 

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva