:

:

TV Most

clock

Mart 05, 2019   18:09

0

194

Pupovac razmišlja da SDS S uskrati podršku Plenkoviću

Lider Samostalne demokratske stranke Srba (SDS S) u Hrvatskom, Milorad Pupovac, izjavio je danas za hrvatski Media servis da razmišlja o uskraćivanju podrške vladajućoj koaliciji, koju predvode HDZ i premijer Andrej Plenković.

Pupovac je rekao da je kao Dalmatinac duboko povređen spaljivanjem lutke s njegovim likom u Kaštelu, kraj Splita prošlog vikena, ocenivši da je reč o podsticanju na nasilje u atmosferi mržnje koju dozvoljava državni vrh.

Potvrđujući da razmišlja o izlasku SDS S iz vladajuće koalicije, Pupovac je rekao:

„To je bila reakcija koja je rezultat dužeg i ozbiljnog promišljanja nas kao članova vladajuće koalicije. Više je razloga za to i to je poruka koju smo morali poslati“, rekao je Pupovac.

Ranije danas Pupovac se u razgvoru za zagrebačku N1 tv osvrnuo na spaljivanje lutke s njegovim likom u nedelju na karnevalu u Kaštel Sućurcu, istakavši, da je rekao, činjenicu da ni jedna stranka, ni član vlade nisu reagovali na taj događaj.

„Nitko ne treba apriori na prvi pogled da osuđuje da maškare ne smeju da ismeavaju ljude i pribijati ih na stub srama i simbolički spaljivati figure odbrane za tu godinu. Međutim, kada je reč o toj tradiciji, ona se ne usmerava na slabije i drugačije, na manjine, na migrante, na ljude drugačijih nacionalnih i verskih uverenja, već na one koji imaju moć, na biskupe, ministre, strane namesnike, a sedati na rudo onih koji šire mržnju prema pripadnicima drugih nacionalnih ili verskih manjina, to nije karneval“, kazao je Pupovac.

Ukazao je da je bacanje srpskog vaterpoliste u more ranje i sad spaljivanje lutke s njegovim likom – govor mržnje.

“ Nije kriva gomila i masa, već oni koji mese svest mase – vlast. Ne mislim samo na državnu, već mislim i na vlast crkvenu, medijsku i druge vlasti“, naveo je Pupovac, koji je i predsednik Srpskog narodnog vijeća.

Upitan kakava je njegova odgovornost u svemu kao člana koalicioone vlade, Pupovac je rekao da je i ranije na takva pitanja davao odgovore koji nisu zaodovoljili.

„Danas ću vam reći – nema odgovora na to pitanje. Ne mogu braniti svoju poziciju, a sve dalje nije stvar mog promišljanja već stranačkog rukovodstva, previše se toga nakupilo. Orkestrirana kampanja za ratne zločine koju vodi jedan gradonačelnik, i svi su je prihvatili… Ko ima obraza reći da ustaški pozdrav „za dom spremni!“, nije ustaški pozdrav i da to nije ista tradicija“, zapitao je Pupovac.

A na pitanje gde je granica preko koje neće preći, odgovorio je.

“ Mogu samo reći da sam stao na tu crtu, ali da je neću preći. Danas vam toliko mogu reći“, jasan je bio Pupovac.

Komentarišu protest u organizaciji Hrvatskog društva novnara u subotu u Zagrebu, Pupovac je rekao:

„Svako ko ne razume poruku okupljanja, ili nije dobro informisan ili podcenjuje poruke koje su odaslane s tog mesta neka sada kaže da se ne koristi pravosuđe kako bi se obračunavalo s ljudima koji kritički pišu. Mi se gušimo u govoru mržnje. Kritičke i nezavisne medije sudovi sude samo tako, a ako se to ne vidi od vlade – mene kao člana vlade to jako zabrinjava“.

Izvor: Танјуг

PupovacPlenković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva