:

:

TV Most

clock

April 09, 2019   13:57

0

201

Pupovac: Sabor nema isti odnos prema skupovima u Jasenovcu i Blajburgu

Lider Samostalne demokratske srpske stranke i poslanik u hrvatskom parlamentu Milorad Pupovac optužio je parlament Hrvatske da, kao pokrovitelj dva komemorativna skupa, ima nejednak odnos prema odavanjima počasti žrtvama u Jasenovcu i Blajburgu.

Milorad Pupovac je, govoreći u Saboru, istakao da se prema skupu u Jasenovcu parlament odnosi kao da nije pokrovitelj u istinskom smislu, dok se prema onom u Blajburgu odnosi kao da je istinski i posvećeni pokrovitelj.

Ukazao je da je posle Austrije da zabrani skup u Blajburgu, vlast u Hrvatskoj učinila sve da ispregovara pretpostavke da se on ipak bude održan. Pristali su, kaže Pupovac, na to da poštuju austrijske zakone koji zabranjuju veličanje fašističkih, odnosno ustaških ideja, simbola i poruka.

Pupovac je dodao da je "slika Hrvatske" činjenica da će se skup u Jasenovcu u petak održati bez prisustva predstavnika hrvatskog državnog vrha, prenosi Hina.

"To što smo čuli je slika Hrvatske, koja je spremnija da poštuje tuđe, nego sopstvene zakone, da se izbori da se stvori pretpostavka za komemoraciju onih koji su iza sebe ostavili krvave tragove nad ljudima koji nikome ništa nisu učinili. Ti u Jasenovcu nisu krivi ni za jednog mrtvog na Teznom, Kočevskom Rogu ili Macelju, ali mnogi na tim mestima su krivi za desetine i stotine hiljada ubijenih delom tzv. NDH", poručio je Pupovac.

Pupovčevo izlaganje pratilo je dobacivanje nezavisnog poslanika Željka Glasnovića.

Predsedavajući sednici Milijan Brkić pozvao je poslanike da se ne dele na temama žrtava, ali i "da ne dele žrtve".

Izvor: Танјуг

PupovacOdbor
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva