:

:

TV Most

clock

Decembar 07, 2023   13:31

0

53

Put Zapadnog Balkana ka zelenoj agendi

Zaštita životne sredine, ekologija, sprečavanje uticaja klimatskih promena i energetska tranzicija postaju iz godine u godinu sve važnije teme i u regionu Zapadnog Balkana. U zemljama regiona potrebne su strateške promene u politici životne sredine, a zelena tranzicija je prilika za nove investicije, poručeno je na “Luk ap“ konferenciji o energetici i životnoj sredini.

Na Kopaoniku se održava druga regionalna "Luk ap" konferencija čija je tema ekologija i energetika.

Na skupu koji je okupio oko 500 predstavnika kompanija, institucija, stručnjaka iz Srbije, regiona i Evropske unije traže se rešenja za finansiranje zelenih biznisa, dekarbonizaciju energetskog sektora, prilagođavanje na klimatske promene i za opstanak malih i srednjih preduzeća na konkurentnom evropskom tržištu.

Sa konferencije je poručeno da su na Zapadnom Balkanu potrebne strateške promene u kontekstu životne sredine i zelene tranzicije.

Posebno je naglašen značaj poljoprivrede u zelenoj tranziciji, a strateški ciljevi su navodnjavanje, pošumljavanje, kao i pomoć države poljoprivrednicima za prelazak na zelenu agendu.

Skup je okupio stručnjake iz različitih oblasti, a o važnosti konferencije za RTS su govorili Žarko Petrović iz Programa UNDP-a, prof. Vladan Kuzmanović, dekan Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Siniša Mitrović iz Centra za cirkularnu ekonomiju PKS.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva