:

:

TV Most

clock

Januar 16, 2019   16:32

0

218

Putin će u Beogradu izneti stav Moskve o Kosovu

Predsednik Rusije Vladimir Putin izneće tokom sutrašnjih razgovora u Beogradu stav Moskve o Kosovu.

"Taj stav je jasan, konzistentan i zasnovan na međunarodnim i pravnim okvirima, uključujući i one koji se nalaze u Rezoluciji SB UN 1244", rekao je uoči Putinove posete njegov pomoćnik Jurij Ušakov.

Kako je rekao, Rusija će podržati zadovoljavajuće obostrano prihvatljivo rešenje do kojeg dođu Beograd i Priština, ali Rusija veruje da bilo kakvo rešenje mora biti u skladu sa međunarodnim pravom i potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.
"Ono (rešenje) treba zaista da bude sprovedeno", rekao je Ušakov, preneo je Tas s.
On je na konferenciji za novinare u Moskvi ukazao da se sitacija na Kosovu, ionako teška, dodatno iskomplikovala u poslednje vreme zbog uvođenja taksi i odluke o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

Ušakov je to nazvao provokatovnom potezima kosovskih Albanaca.
"To su stoprocentne takse na robu iz Srbije i BiH. To je i decembarska odluka tzv. kosovskog parlamenta o usvajanju zakona o transfomaciji snaga bezbednosti u vojsku. To predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 SB UN", rekao je Putinov pomoćnik. On je naveo i da će u ruskoj delegaciji biti i šef diplomatije Sergej Lavrov, vicepremijer Jurij Borisov, ministar energetike Aleksandar Novak, ministar tehnološkog razvoja Konstantin Noskov, ministar rada i socijalne zaštite Maksim Topiljin, ministar ekonomskog razvoja Maksim Oreškin, šef "Gasproma" Aleksej Miler, direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin, direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov, zamenik ministra.

Uveren da će Srbija osigurati bezbednost Putina

Ušakov je uveren da će Srbija osigurati bezbednost Vladimira Putina tokom sutrašnje posete Beogradu, a za informaciju o hapšenju ekstremiste koje je navodno planirao napad na ruskog predsednika, kaže, zna samo iz medija.

Agencija Tass navodi da su srpski mediji objavili da je na jugu Srbije uhapšen pripadnik radikalne islamske organizacije, Armin Alibašić, za kojeg se sumnja da je navodno pripremao atentat na Putina.

Izvor ruske agencije navodi, međutim, da to hapšenje nema veze sa posetom ruskog predsednika.

"Srpska strana nas uverava da preduzima sve mere kako bi osigurala bezbednost posete, odgovarajuće srpske službe su u bliskom kontaktu sa našim. Uveren sam da će bezbednost naše delegacije biti osigurana i da nikakvih sabotaža neće biti", rekao je Ušakov.

On je dodao da za hapšenje zna samo "iz izveštaja medija".

"Druge informacije nemam, ali u njima (izveštajima) ima dosta doga nerazjašnjenog", dodao je on.

Pripadnik vehabijskog pokreta "Dava tim centar" Armin Alibašić, koji je uhapšen 13. januara u Novom Pazaru, spremao je teroristički napad u Srbiji, navodi "Blic".

Kako navodi list, Alibašića su u tom pokušaju sprečili pripadnici Bezbednosno-informativne agencije i policija.

Izvor: Taнјуг

Putinposeta SrbijiKosovonajava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva