:

:

TV Most

clock

Novembar 18, 2022   14:22

0

160

Putin i Erdogan o gasnom čvorištu u Turskoj

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su danas o inicijativi za stvaranje velikog gasnog čvorišta u Turskoj, saopšteno je iz Kremlja.

"Detaljno je razgovarano o aktuelnim aspektima bilateralne saradnje u različitim oblastima. Konstatovana je pozitivna dinamika trgovinsko-ekonomskih veza, sistematska promocija značajnih zajedničkih projekata“, prenose RIA Novosti.

Dodaje se da su Putin i Erdogan u telefonskom razgovoru naglasili značaj izgradnje velikog gasnog čvorišta na teritoriji Turske.

Predsednici Rusije i Turske su prethodno naložili da se detaljno i brzo razradi pitanje stvaranja gasnog čvorišta u Turskoj, preko kojeg bi, posebno, Ruska Federacija mogla transportuje gas iz Severnih tokova u Crnomorski region i Tursku.

Centar za distribuciju gasa u okviru projekta čvorišta nalazio bi se u Trakiji, evropskom delu Turske, rekao je ranije Turski ministar energetike Fatih Donmez.

Putin je rekao je da bi čvorište prirodnog gasa u Turskoj moglo biti uspostavljeno prilično brzo i predvideo da će mnogi kupci u Evropi želeti da potpišu ugovore.

Putin je predložio da Turska bude baza za snabdevanje gasom ranije ovog meseca, nakon što su gasovodi Severni tok 1 i Severni tok 2 ispod Baltičkog mora oštećeni u eksplozijama u septembru, preneo je Rojters.

Putin i Erdogan su u telefonskom razgovoru istakli i značaj produženja Crnomorske inicijative za žito, prenose RIA Novosti.

„Uzimajući u obzir produženje Inicijative za još 120 dana i otklanjanju prepreka za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetsko tržište, Putin i Erdogan su istakli važnost sveobuhvatne i potpune implementacije ovog sporazuma, navodi se u saopštenju Kremlja.

Izvor: T a n j u g; Foto: Kremlin.ru

PutinErdogangasno čvorišteTurska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva