:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jul 11, 2022   17:41

0

142

Putin i Erdogan o situaciji u Siriji i snabdevanju žitom

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su danas o situaciji u Siriji i pitanju snabdevanja žitaricama, saopšteno je iz kabineta turskog lidera.

Kako je saopšteno, dvojica lidera su razgovarala telefonom o situaciji u Siriji, ukrajinsko-ruskom ratu i stvaranju sigurnih koridora u Crnom moru za izvoz žitarica, prenosi RIA Novosti.

Erdogan je rekao da je došlo vreme "da se u okviru UN preduzme akcija stvaranja sigurnih koridora u Crnom moru za izvoz žita".

"Predsednik Erdogan je ponovio da se rat između Ukrajine i Rusije mora okončati trajnim i pravednim mirom kroz pregovore i naveo da je Turska spremna da pruži svaki mogući doprinos intenziviranju pregovaračkog procesa, kao što je to činila do sada", navodi se u saopštenju.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar u međuvremenu je izjavio da je postignut određeni napredak po pitanju izvoza žitarica iz crnomorskih luka, ali da postoje tehnička pitanja koja zahtevaju razgovore sa Rusijom, Ukrajinom i UN.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da će se, ako se u slučaju dogovora Moskve i Kijeva oko "problema sa izvozom žita", stvoriti bezbednosna zona izvan ukrajinskih teritorijalnih voda.

UN su više puta upozoravale na pretnju od globalne prehrambene krize zbog nestašice žitarica, dok Zapad optužuje Rusiju da se suprotstavlja izvozu ukrajinskog žita na svetska tržišta, što Moskva kategorički odbacuje.

Istovremeno, vlasti u Kijevu su same postavile brojne prepreke za izvoz žita: od paljenja žitarica koje je otkriveno u luci Mariupolj, do postavljanja podvodnih mina u Crnom moru što je onemogućilo brodski transport žita, navode ruski mediji.

Ruski predsednik ponovio je da Rusija ne sprečava izvoz žita iz Ukrajine i poručio da Kijev mora da ukloni podvodne mine da bi brodovi sa žitom mogli bezbedno da zaplove.

Izvor: T a n j u g

Vladimir PutinRedžep Tajip ErdoganSirijažito
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva