:

:

TV Most

Foto: kremlin.ru

clock

Mart 05, 2020   19:11

0

162

Putin i Erdogan razgovarali šest sati, dogovoren prekid vatre

U Kremlju je završen samit Rusije i Turske, koji je bio usredsređen na situaciju u sirijskoj provinciji Idlib. Rojters navodi da je dogovoren prekid vatre kao i uspostavljanje bezbednosnog koridora.

Kako se navodi, sastanak predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, trajao je skoro šest sati.

Dogovoren je prekid vatre u Idlibu koji stupa na snagu u ponoć, prenosi Rojters. 

Erdogan je naveo da Turska zadržava pravo da odgovori na bilo koji napad sirijskih vladinih snaga.  

Oglasio se i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov koji je rekao da je dogovoreno uspostavljanje bezbednosnog koridora u provinciji Idlib.  

Na početku sastanka, Putin je Erdoganu izjavio saučešće zbog nedavne pogibije turskih vojnika u Idlibu, ocenivši da je situacija u sirijskoj provinciji postala toliko napeta da zahteva njihove direktne razgovore, prenosi Rojters.

Erdogan je izrazio nadu da će odluke koje budu donete na današnjem sastanku olakšati situaciju na severozapadu Sirije, gde su konflikti proteklih nedelja eskalirali.

Govoreći pred početak susreta, Erdogan je istakao da su odnosi između Turske i Rusije u usponu i da mu je cilj da ojača te veze.

Konflikt u Idlibu, zbog kojeg se skoro milion ljudi iselilo, intenziviran je ovih dana između i savezničkih pobunjenika s jedne strane i snaga Vlade Sirije podržane Moskvom i Teheranom s druge strane.

Prošle nedelje je 33 turskih vojnika poginulo u vazdušnim napadima snaga sirijske vlade, koju podržava Rusija, nakon čega je Erdogan pokrenuo ofanzivu "Prolećni štit".

Borba za Idlib, koji predstavlja poslednju veliku oblast na severozapadu pod kontrolom pobunjenika, mogla bi da prouzrokuje, prema oceni Ujedinjenih nacija, najveću humanitarnu krizu od početka devetogodišnjeg civilnog rata u Siriji.

Izvor: Танјуг, Rojters, RT

IblidPutinErdogan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva