Putin i Makron 19.avgusta o evropskoj bezbednosti i saradnji

:

:

TV Most

clock

Avgust 16, 2019   19:44

0

80

Putin i Makron 19.avgusta o evropskoj bezbednosti i saradnji

Predsednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Emanuel Makron razgovaraće na sastanku 19. avgusta o načinima da se uspostavi bezbednost u Evropi i o saradnji Rusije sa Evropskom unijom, izjavio je danas Jurij Ušakov, savetnik ruskog predsednika za medjunarodna pitanja.

"Osim o bilateralnim odnosima oni će razgovarati o medjunarodnim pitanjima i evropskoj bezbednosti imajući u vidu ulogu Rusije i Francuske na evropskoj političkoj sceni i činjenicu da su obe zemlje stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je Ušakov.

On je dodao da će posebno interesantno biti pitanje razvoja saradnje Rusije i EU, imajući u vidu promene u vodećim evropskim institucijama.

"Rusija je neprestano izražavala spremnost da ponovo započne politički dijalog sa E. Želimo da obnovimo kontakte za vodjstvom Evropske komisije i drugih institucija EU", naveo je Ušakov.

On je dodao da će se najverovatnije razgovarati i o pitanju učešća Rusije u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Ušakov je rekao da će Putin i Makron razgovarati i o planovima da se održi novi samit četvorke o Siriji.

Savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov podsetio je da je prvi takav sastanak održan u septembru 2018. godine, a učestvovali su predsednici Rusije, Francuske i Turske, kao i kancelarka Nemačke. Ušakov je saopštio da bi Rusija želela da se prvo održi samit procesa iz Astane, u kome pored Rusije učestvuju i Turska i Iran.

Prema njegovim rečima, Putin i Makron su razgovarali o Iranu i njegovom nuklearnom programu.

"Podsetiću da su Rusija i Francuska posvećene očuvanju Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana, kao i sprečavanju eskalacije tenzija izmedu Irana i SAD u Persijskom zalivu i uopšte", rekao je savetnik ruskog predsednika.

Ušakov je dodao da bi jedna od tema razgovora dva predsednika mogla da bude i situacija u Libiji. Putin i Makron sastaće se 19. avgusta u Parizu, a ranije je najavljeno da će dvojica lidera razgovarati o Ukrajini i budućem Normandijskom formatu, kao i o bilateralnoj saradnji, ekonomskim vezama i medjunarodnim problemima.

Izvor: Танјуг

PutinMakron
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva