:

:

TV Most

clock

Januar 30, 2020   16:56

0

58

Putin i Netanjahu razgovarali o "sporazumu veka" i Siriji

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su u Kremlju o američkom "sporazumu veka" o rešavanju palestinsko-izraelskog sukoba i njegovom uticaju u regionu, kao i o aktuelnim događajima u Siriji.

Izvori navode da je razgovor o detaljima ''dogovora veka'' i njegovom uticaju u regionu bio dug i sadržajan, javio je Tas pozivajući se na izvore izraelske delegacije.

Lideri su razgovarali i o razvoju situacije u Siriji i neophodnoj koordinaciji između Izraela i Rusije.

Benjamin Netanjahu je doputovao u Moskvu na sastanak sa Putinom ubrzo posle posete Vašingtonu, gde je razgovarao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Tramp je u utorak predstavio svoj dugo najavljivani plan za Bliski istok koji poziva na stvaranje palestinske države s prestonicom u istočnom Jerusalimu, navodeći da je to dobitna kombinacija i za Izrael i za Palestince.

Poručio je da je plan "istorijska šansa" za Palestince da dobiju svoju nezavisnu državu.

Plan predviđa da se teritorija trenutno pod palestinskom kontrolom više nego udvostruči, ali i da se prizna suverenitet Izraela nad velikim stambenim blokovima na Zapadnoj obali.

Takođe, planom se predviđa obustava izgradnje novih jevrejskih naselja u četvorogodišnjem periodu tokom čega bi trebalo da se pregovara o detaljima sveobuhvatnog sporazuma.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozdravio je mirovni plan Trampa kao "izuzetan" i rekao da predstavlja "realan put ka trajnom miru".

Sve palestinske frakcije su, međutim, odbacile plan, a predsednik Mahmud Abas poručio je da palestinski narod nije na prodaju.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva