:

:

TV Most

clock

Jul 31, 2022   9:36

0

155

Putin na paradi povodom Dana mornarice Rusije

Na današnjem obeležavanju Dana mornarice Rusije, predsednik i vrhovni komandant oružanih snaga Ruske Federacije Vladimir Putin posmatraće sa vode defile ratnih brodova ruske mornarice u Kronštadu, kod Sankt Peterburga.

Ruski lider tradicionalno prisustvuje defileu brodova ratne mornarice koji se povodom Dana mornarice Rusije održava na reci Nevi, prenosi TASS.

Ove godine učestvuje više od 40 ratnih brodova, čamaca i podmornica iz sastava Severne, Pacifičke, Baltičke i Crnomorske ratne flote.

U drugom delu današnje vojne parade, učestvovaće više od 40 borbenih aviona i helikoptera ruske mornarice i ratnog vazduhoplovstva.

Putin najavio čvrstu zaštitu pomorskih oblasti Rusije

Nova pomorska doktrina Rusije odnosi se na granice i oblasti od nacionalnog interesa, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin, u obraćanju na paradi kod Sankt Peterburgu povodom Dana mornarice.

"Mi otvoreno određujemo granice i oblasti ruskih nacionalnih interesa, vitalne strateške oblasti. Pre svega, to su vode našeg dela Arktika, Crnog, Ohotskog i Beringovog mora, Baltičkog i Kurilskog moreuza. Svim sredstvima ćemo obezbediti njihovu čvrstu zaštitu", poručio je Putin, prenosi TASS.

Prema rečima ruskog lidera, "sposobnosti mornarice su ključna reč".

"Mornarica je u stanju da se brzo suprotstavi svima onima koji pokušaju da zadiru u naš suverenitet i slobodu. Mornarica uspešno i časno ostvaruje strateške zadatke na granicama naše zemlje i u bilo kom delu plamete", rekao je Putin.

Isporuka sistema "Cirkon" vojsci narednih meseci

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će isporuka hipersoničnih raketnih sistema „Cirkon“ Oružanim snagama Rusije početi narednih meseci.

Prvi nosač „Cirkona“ biće fregata „Admiral Gorškov“, a oblast njene službe biće izabran na osnovu interesa bezbednosti Rusije, rekao je Putin na obeležavanju Dana mornarice, prenosi Sputnjik.

On je naglasio da su mogućnosti raketnog sistema „Cirkon“ neograničene.

Rusija će nastaviti izgradnju brodova i plovila i pomorske naučno-istraživačke programe, a u primorskim regionima desiće se velike pozitivne promene, naveo je Putin na pomorskoj paradi u Sankt Peterburgu.

Putin je podsetio da je ove godine pomorska parada posvećena 350-godišnjici rođenja osnivača ruske redovne flote Petra Velikog, pod čijom vlašću je Rusija stekla status velike pomorske sile, autoritet i uticaj u svetu.

Putin odobrio novu rusku Pomorsku doktrinu

Predsednik Rusije Vladimir Putin odorio je novu rusku Pomorsku doktrinu, za koju je rekao da ocrtava granice i oblasti nacionalnih interesa zemlje.

"Odobrena je nova ruska Pomorska doktrina. Otvoreno smo odredili granice i oblasti ruskih nacionalnih interesa, kako ekonomskih tako i vitalnih strateških oblasti. Pre svega, to su naše arktičke vode, vode Crnog, Ohotskog i Beringovog mora, Baltički i Kurilski moreuz. Mi ćemo svim sredstvima čvrsto obezbediti njihovu zaštitu", naglasio je Putin na Glavnoj pomorskoj paradi u Sankt Peterburgu, preneo je TASS.

Kako je istakao ruski lider, sposobnosti Ratne mornarice su ovde ključna reč.

"Ona je u stanju da se brzo suprotstavi svima onima koji se usude da zadiru u naš suverenitet i slobodu i uspešno i časno izvršava strateške zadatke na granicama naše zemlje i u bilo kom delu Svetskog okeana", rekao je Putin.

Istakao je da najnovija dešavanja zahtevaju adekvatne i odlučne akcije Rusije.

"Sadašnji uslovi zahtevaju da preduzmemo adekvatne, brze i odlučne akcije. Siguran sam da je sadašnja generacija mornara i oficira pouzdan i trajni oslonac otadžbine. Za sve nas otadžbina je svetinja i njena zaštita je uzvišena dužnost i suština života svakog od nas", rekao je ruski predsednik.

Naveo je da će isporuka najsavremenijih hipersoničnih raketnih sistema "Cirkon" oružanim snagama Rusije početi u narednim mesecima, a da će fregata "Admiral Gorškov" biti prvi nosilac tog naoružanja.

Izvor: T a n j u g

Vladimir PutinKronštadDan mornaricedefile brodovaRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva