:

:

TV Most

Foto: TASS

clock

Maj 25, 2022   17:18

0

217

Putin posetio ranjene ruske vojnike u bolnici u Moskvi

Ruski predsednik Vladimir Putin obišao je danas u vojnoj bolnici u Moskvi vojnike koji su ranjeni tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, prenosi RIA Novosti.

 

Putin je ranjene vojnike posetio u pratnji ministra odbrane Sergeja Šojgua i lično razgovarao sa ranjenim vojnicima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da se Putin uvek interesovao za stanje ranjenih, a da mu raspored sada omogućava da lično ode i poseti ih.

U Hersonu i Zaporožju prvi zahtevi za rusko državljanstvo

U Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti počelo je formiranje centara za izdavanje ruskih pasoša po pojednostavljenoj proceduri, a prvi građani već su se prijavili.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ranije danas dekret kojim se pojednostavljuje proces izdavanja ruskog državljanstva žiteljima ukrajinskih oblasti Hersona i Zaporožja.

"Zaporoška oblast je počela pripreme za izdavanje ruskih pasoša, preciziraju se spiskovi ljudi, priprema se infrastruktura i zaposleni za izdavanje dokumenata", izjavio je za RIA Novosti član glavnog saveta vojno-civilne administracije regiona Vladimir Rogov.

On očekuje da će prvi pasoši biti izdati već narednih dana.

Takođe regionalnoj administraciji u Hersonu već su podneti prvi zahtevi za rusko državljanstvo, prenosi TASS.

"Mnogi žitelji našeg regiona čekali su ovu priliku, postavljali pitanja, civilno-vojnoj administraciji su već podneti prvi zahtevi", rekao je načelnik Vladimir Saldo.

Izvođenje odgovornih pred lice pravde pitanje vremena

Izvođenje ukrajinskih vojnih lica i nacionalista pred lice pravde za zločine koje su počinili pitanje je vremena, izjavio je danas ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

"Specijalna operacija je bacila svetlost na to koliko je cinična i kriminalna vlast u Kijevu, njeni predstavnici i oružane snage, a posebno nacionalističke grupe. Rusija i nevladine organizacije pažljivo beleže sve zločine Kijeva, a izvođenje odgovornih pred lice pravde je pitanje vremena", poručio je ambasador Rusije u UN, prenosi TASS.

Kadirov: Ruska vojska ušla u Lisičansk, na ulazu u Severodonjeck

Lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je danas da su ruske snage ušle u Lisičansk i da su na ulazu u Severodonjeck, u Luganskoj oblasti, na istoku Ukrajine.

Kadirov je u poruci na Telegramu rekao da ukrajinske snage trpe gubitke i da su u panici.

"To se uvek dešava ako čovek nije u pravu ili ako država nije u pravu”, dodao je Kadirov, prenele su RIA Novosti.

Otvaramo dva koridora za izlazak stranih brodova iz luka

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da otvara dva pomorska humanitarna koridora za izlazak stranih brodova iz luka na Crnom i Azovskom moru.

Koridori će biti otvoreni svakog dana od 8 do 19 sati po moskovskom vremenu, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev.

Naveo je da će u Crnom moru za izlazak iz luka Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni biti otvoren koridor u dužini od 80 milja i širini od 3 milje, u pravcu jugozapada od teritorijalnog mora Ukrajine, prenosi Interfaks.

U Azovskom moru biće otvoren koridor za isplovljavanje brodova iz luke Marijupolj dužine 115 milja i širine dve milje u pravcu Crnog mora.

Mizincev je rekao da je u šest luka - Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni blokirano 70 stranih brodova iz 16 država i dalje je blokirano. Prema njegovim navodima, zbog opasnosti od ukrajinskih mina brodovi ne mogu da isplove.

Zapadne zemlje tvrde da ruska vojska blokira ukrajinske luke i da zbog toga brodovi koji prevoze žitarice ne mogu da isplove, dok Moskva, s druge strane, navodi da su luke minirane i da postoji opasnost za brodove.

Izvor: T a n j u g

Vladimir PutinvojniciRusijaHersonZaporožje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva