:

:

TV Most

clock

Oktobar 09, 2020   8:31

0

186

Putin pozvao predstavnike Jermenije i Azerbejdžana na razgovor u Moskvu

Dok traju borbe u oblasti Nagorno-Karabah, ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je ministre spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije da u petak učestvuju u razgovorima u Moskvi, kako bi postigli sporazum o prekidu vatre.

Pre upućenog poziva, Vladimir Putin je telefonom razgovarao sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom, prenosi Raša tudej.

Putin je pozvao obe strane da obustave oruža ni sukob, kako bi se omogućila razmena zatvorenika i razmena tela ubijenih u okršajima, saopštio je Kremlj.

Kao posrednik u razgovoru dve zaraćene strane učestvovao bi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Pored Putinovih pokušaja da pozove na razgovor predstavnike sukobljenih zemalja, Rusija je uključena u napore da se postigne mir i kao deo OEBS-ove Minsk grupe, čiji je zadatak još od 1992. godine da okonča jermensko-azerbejdžanski sukob u Nagorno-Karabahu.

Medijatori Minske grupe počeli su već u četvrtak razgovore o situaciji u Nagorno-Karabahu sa predstavnicima Azerbejdžana u Ženevi, javila je agencija RIA.

U razgovorima učestvuju predstavnici svih članica Minske grupe koju čine SAD, Francuska i Rusija, a sledeća runda je zakazana 12. oktobra u Moskvi, kada će se jermenski šef diplomatije Zohrab Mnacakanjan sastati sa zvaničnicima tri države.

Nastavljeni sukobi i međusobne optužbe 
Oružani sukobi u spornoj oblasti nastavljeni su i u četvrtak, a Azerbejdžanske snage ponovo su granatirale Stepanakert u Nagorno-Karabahu. 

Tokom azerbejdžanskog bombardovanja grada Šuši u Nagorno-Karabahu, povređena su i tri novinara, a jedan od njih je hospitalizovan i nalazi se u teškom stanju, saopštile su vlasti regiona Nagorno-Karabah.

Ministarstvo odbrane nepriznate republike saopštilo je da je je poginulo još 30 pripadnika snaga bezbednosti, ukupno 350 od 27. septembra kada je počeo sukob sa azerbejdžanskim snagama. 

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane ponovo je optužilo jermenske snage za granatiranje sela na teritoriji te zemlje u oblastima Goranboj, Tartar i Agdam, navodeći da ima mrtvih i ranjenih. 

U granatiranju jermenske vojske od početka borbi 27. septembra poginulo je 31 civil, 154 ih je povređeno, saopštila je pres-služba državnog tužioca. Pored toga, oštećena su 133 civilna objekta i 928 kuća. 

Izvor: Танјуг

PutinJerevanAzerbejdžan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva