:

:

TV Most

Foto: kremlin.ru

clock

Jun 04, 2022   9:27

0

122

Putin: Rusija garantuje prolaz za izvoz žita iz Ukrajine

Rusija garantuje nesmetan prolaz brodova koji prevoze ukrajinsko žito i može da obezbedi njegov izvoz kroz luke koje kontroliše, kao što su Berđansk i Marijupolj, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je rekao da Rusija ne ometa izvoz žitarica iz Ukrajine i da se to može učiniti preko crnomorskih luka i susednih zemalja.

"Što se tiče ukrajinskog izvoza žitarica, mi tome ne postavljamo prepreke", naglasio je Putin, prenosi TASS.

On je u u intervjuu za TV kanal Rusija 1, rekao da je to moguće i iz luke Odesa pod kontrolom Kijeva, kada Ukrajina "očisti vode od mina".

Kijev može da izvozi žito i kopnenim putem, a najlogičniji put je Belorusija, međutim, zapadne sankcije bi morale da budu ukinute za tu zemlju, naveo je Putin.

Ruski predsednik je podsetio i da su problemi na globalnom tržištu hrane počeli u februaru 2020. godine, a da uzroci energetske krize leže u kratkovidoj politici Zapada.

Govoreći o problemima sa hranom na globalnom tržištu, on je među uzrocima naveo "kratkovidu politiku evropskih naroda, a pre svega Evropske komisije u energetskoj sferi".

"Evropljani su se oglušili o naš snažan zahtev da zadržimo dugoročne ugovore o snabdevanju evropskim zemljama prirodnim gasom i počeli da ih zatvaraju. Mnogi su i dalje na snazi, ali su oni počeli da ih ukidaju. To se negativno odrazilo i na evropsko tržište energije: cene su počele da rastu“, izjavio je ruski predsednik, navodi TASS.

UN su upozorile da se posebno afričke zemlje, koje su uvozile više od polovine svoje potrošnje pšenice iz Ukrajine i Rusije, suočavaju sa krizom "bez presedana" izazvanom sukobom.

Izvor: T a n j u g

Vladimir PutinRusijažitoUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva