:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Avgust 22, 2023   17:44

0

58

Putin: Rusija među pet najvećih ekonomija, 2022.pretekla Nemačku

Rusija je ušla u prvih pet najvećih svetskih ekonomija 2022. godine i pretekla Nemačku po paritetu kupovne moći i ekonomskom obimu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

 

Uprkos pesimističkim prognozama koje su davane, a još se ponekad čuju od nekih eksperata, pre svega, naravno, zapadnih stručnjaka, Rusija je do kraja 2022. godine ušla u prvih pet najvećih svetskih ekonomija", rekao je Putin na sednici Saveta za strateški razvoj i nacionalne projekte, prenose RIA Novosti.

Prema podacima Svetske banke, dodao je, Ruska Federacija je preuzela vođstvo, pretekla Nemačku po paritetu kupovne moći i po ekonomskom obimu, što je, kako je ocenio, jedan od najvažnijih pokazatelja.

Istakao je da je stopa rasta ruske ekonomije je snažna, sa rastom BDP-a od 4,9 odsto u drugom kvartalu 2023. u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Od trećeg kvartala, u Rusiji se prognozira privredni rast i sada je njegov tempo prilično stabilan. U drugom kvartalu ove godine bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 4,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rekao je Putin.

On je  naglasio da očekuje da će u periodu jul-septembar budžet Ruske Federacije biti u suficitu, a do kraja godine višak rashoda nad prihodima biće planiranih 2 odsto BDP-a.

Putin je rekao da ruski proizvođači brzo zauzimaju niše odustalih stranih kompanija i da će to i dalje činiti.

On je zatražio od Centralne banke i Kabineta ministara da program dugoročne štednje, čija primena će početi od 2024. godine, bude prilagođen građanima.

Izvor: T a n j u g ; foto: AP

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva