:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2022   15:12

0

146

Putin sa Šolcom i Makronom o situaciji u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona da utiču na vlasti u Kijevu kako bi se zaustavile zločinačke akcije nacionalističkih bataljona u Ukrajini, saopštila je pres-služba Kremlja nakon telefonskog razgovora trojice zvaničnika.

„Vladimir Putin je snažno apelovao na Emanuela Makrona i Olafa Šolca da utiču na kijevske vlasti kako bi se zaustavile te zločinačke akcije“, navodi Kremlj.

Ruski lider je informisao Makrona i Šolca o humanitarnoj situaciji u regionima gde se sprovodi operacija za zaštitu Donbasa, prenosi Sputnjik.

„Što se tiče pitanja o humanitarnoj situaciji u područjima gde se sprovodi specijalna vojna operacija za zaštitu Donbasa, koje su pokrenuli sagovornici - Vladimir Putin ih je informisao o stvarnom stanju stvari“, navodi se u saopštenju

Ruski lider je sagovornicima naveo brojne primere najgrubljeg kršenja normi međunarodnog humanitarnog prava od strane ukrajinske vojske. Među njima su „vansudski obračuni sa neistomišljenicima, uzimanje talaca i korišćenje civilnog stanovništva kao živog štita, raspoređivanje teškog naoružanja u stambenim kvartovima, pored bolnica, škola, vrtića“.

Putin je takođe istakao da „nacionalistički bataljoni sistematski remete operacije za spasavanje stanovništva, te zastrašuju civile prilikom pokušaja evakuacije".

Putin je detaljno informisao Makrona i Šolca o seriji pregovora ruskih i ukrajinskih predstavnika koji su održani poslednjih dana u video-formatu.

„S tim u vezi lideri tri zemlje razmotrili su pojedina pitanja u vezi sa sporazumima, čija je izrada u toku, o realizaciji poznatih ruskih zahteva“, precizirano je u saopštenju.

Ističe se da su se Putin, Makron i Šolc dogovorili da nastave kontakte po pitanju Ukrajine.

Bon: Šolc i Makron pozvali na trenutni prekid vatre

Nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron pozvali su na trenutni prekid vatre u Ukrajini u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saopštio je portparol nemačke vlade.

"Razgovor je deo aktuelnih međunarodnih napora da se okonča rat u Ukrajini", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Kako se dodaje, tokom razgovora koji je trajao 75 minuta dogovoreno je da se ne navode drugi detalji razgovora.

Francuska: Razgovor Makrona sa Šolcom i Putinom bio iskren i težak

Kancelarija francuskog predsednika Emanuela Makrona saopštila je danas da je njegov razgovor sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom bio veoma iskren i takođe, veoma težak.

Francuski zvaničnici rekli su da ruski lider tokom razgovora koji je trajao više od sat vremena nije dao nikakve naznake da namerava da zaustavi borbe u Ukrajini, preneo je AP.

Evropski lideri rade na uvođenju novog seta masovnih ekonomskih sankcija Moskvi u nadi da će naterati Putina da promeni mišljenje, navela je američka agencija.

Izvor: T a n j u g

PutinMakronŠolcUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva