:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2019   12:33

0

132

Putin: Strateško partnerstvo Srbije i Rusije svakodnevno jača

Ruski predsednik Vladimir Putin je na početku sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poručio da se strateško partnerstvo dve zemlje razvija, svakodnevno potvrđuje i ojačava. Vučić je istakao da je Srbija skoro završila izgradnju dela gasovoda "Turski tok" koji prolazi kroz našu zemlju.

Vladimir Putin je poželeo dobrodošlicu Aleksandru Vučiću i istakao da mu je veoma drago što vidi predsednika Srbije.

"Hvala vam što ste prihvatili naš poziv, naši odnosi se razvijaju, naše strateško partnerstvo se svakodno potvrđuje i ojačava, i u političkim i ekonomskim odnosima, kao i u sferi bezbednosti", rekao je Putin na početku sastanka, koji je bio otvoren za javnost.

Kako je rekao ruski predsednik, prošle godine je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje porasla za dva odsto, a u periodu januar-septembar ove godine još za devet odsto.

Putin je dodao da na razvijanju odnosa dve zemlje aktivno rade zajedničke komisije, kao i da će o svemu više razgovarati sa srpskim predsednikom tokom posete.

Ruski predsednik je poručio Vučiću da ga očekuje u Rusiji ponovo u maju sledeće godine, dok je predsednik Srbije dodao da će mu biti velika čast.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija skoro završila izgradnju dela gasovoda "Turski tok" koji prolazi kroz našu zemlju.

Dvojica predsednika će imati sastanak u četiri oka rezidenciji "Bočarov ručej", a potom će razgovore nastaviti s delegacijama na radnom ručku koji Putin priređuje u čast predsednika Srbije.

Aleksandar Vučić je po dolasku u Soči istakao da će sa Vladimirom Putinom razgovarati o svim ključnim pitanjima - od Kosova i Metohije, situaciji u regionu Zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Evroaziji i celom svetu.

Razgovaraće se i o ekonomiji, jer je za Srbiju od ključnog značaja bilateralna saradnja sa Rusijom i unapređenje trgovinske razmene.

Sa predsednikom su u Soči doputovali i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Vučić je istakao da će deo razgovora biti posvećen saradnji i zajedničkim projektima na modernizaciji srpske železničke mreže, dok će velika pažnja biti usmerena na pitanje gasa.

Predsednik je naveo da od Rusije očekuje pomoć u snabdevanju gasom, od kojeg zavisi cela srpska industrija, te naveo da za nas gas postaje ključno pitanje, jer se ne zna šta će se desiti u odnosima između Rusije i Ukrajine po pitanju snabadevanja gasom, a cela zemlja može da bude ugrožena ukoliko se ta pitanja ne reše sa ruskim partnerima.

Po završetku sastanka, Putin i Vučić trebalo bi da se obrate medijima.

Ovo je, inače, Vučićev 17. sastanak s predsednikom Rusije, a treći za godinu dana.

Izvor: RTS, agencije

PutinVučićSoči
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva