:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Novembar 01, 2022   9:16

0

131

Putin: Udari delimično odgovor na napad u Sevastopolju

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su udari, koji su u ponedeljak ruske snage izvele na teritoriji Ukrajine, delom odgovor na napad na Crnomorsku flotu u Sevastopolju koji je izveden u subotu.

"Delimično jeste“, rekao je Putin odgovarajući na pitanje da li se jučerašnji masovni napadi na energetske objekte u Ukrajini mogu smatrati odgovorom na nedavne događaje u Sevastopolju.

"Ali to nije sve što bismo mogli da uradimo", kazao je Putin, prenosi Interfaks.

Prema njegovim rečima, napad na brodove Crnomorske flote Rusije stvorio je pretnju vojnim i civilnim brodovima, koji učestvuju u sporazumu o izvozu žita, pošto su, prema njegovim rečima, dronovi, i podvodni i vazdušni, kojima je izvršen napad, delimično koristili koridor kojim se žito izvozi iz Ukrajine.

Rusija ne napušta sporazume o žitaricama, već ih suspenduje

Rusija ne napušta sporazume Crnomorske inicijative u vezi sa bezbednosnim koridorom o transportu žitarica preko Crnog mora, već samo suspenduje sporazume, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Naglašavamo da Ruska Federacija, kao ključni učesnik navedenih sporazuma, ove sporazume ne napušta, već ih suspenduje, saopštilo je sinoć Ministarstvo, preneo je TASS.

Rusija je prethodno saopštila da obustavlja učešće u sprovođenju sporazuma o žitu, postignutog u julu sa Ukrajinom, uz posredovanje UN i Turske, na neodređeno vreme jer ne može da garantuje sigurnost civilnim brodovima posle napada na rusku Crnomorsku flotu u Sevastopolju.

Volodin: Nemoguć sporazum dok se koridori koriste za napade

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je danas da je obnavljanje sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih luka nemoguće, dok se, kako je rekao, bezbednosni koridor koristi za terorističke napade.

"Korišćenje bezbednosnog koridora za terorističke napade na brodove Crnomorske flote je neprihvatljivo. Ne može biti sporazuma o izvozu žita pod tim uslovima", naveo je Volodin.

Rusija je u subotu saopštila da suspenduje učešće u sporazumu o izvozu proizvoda iz ukrajinskih luka nakon, kako Moskva tvrdi, terorističkog napada Ukrajine na brodove Crnomorske flote i civilne brodove u vodama kod Sevastopolja.

Volodin je na Telegramu napisao da je Rusija ukrajinskoj strani pružila mogućnost da izvozi žito, koje je trebalo da ide u zemlje Afrike i Azije kojima je najpotrebnije.

Ponovio je tvrdnju Moskve da je samo 3-4 odsto izvezenog žita otišlo u te zemlje, a da je najveći deo izvezen u bogate države Evropske unije, prenosi RIA Novosti.

Volodin je ocenio da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski svojim postupcima poništio sve sporazume postignute uz učešće Turske i UN.

Izvor: T a n j u g

Vladimir PutinUkrajinaSevastopoljžito
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva