:

:

TV Most

clock

Maj 02, 2023   16:35

0

86

Radanović: Položaj Srba u Federaciji težak kao i na Kosmetu

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović ukazao je na težak položaj srpskog naroda u Federaciji BiH, kao što je to i slučaj na Kosovu i Metohiji, nakon što je ponovo oskrnavljena spomen-ploča stradalima iz sela Јelačići kod Kladnja.

"Imam argumente, evidenciju i sve dokaze da su Srbi u kantonima gde je većinski narod bošnjački ili hrvatski, u teškoj situaciji isto kao što su Srbi na Kosovu i Metohiji", rekao je Radanović.

On je istakao da sveštenik u mantiji ne može proći kroz grad, kao i da Srbi nailaze na probleme i prilikom obavljanja administrativnih poslova u institucijama.

Radanović je napomenuo da je skrnavljenje spomen-ploče u Јelačićima drugi napad u poslednjih sedam dana na srpsku imovinu i prava Srba, a da je u aprilu bilo šest napada na Srbe, njihovu imovinu i pravoslavne objekte.

"Svaki put kada je spomenik skrnavljen sve je prijavljivano policiji u Kladnju i nikada nije pronađen počinilac ili počinioci, niti je ko odgovarao", rekao je Radanović i dodao da se može reći da su ovo organizovani napadi na Srbe i ćirilicu.

On je, kako prenosi Srna, naveo da je ovaj spomenik do sada bio polupan nekoliko puta pre velikih praznika, kada se očekuje dolazak meštana sela Јelačića u obilazak svojih predratnih imanja.

"Ploču je prošle godine, nakon poslednjeg skrnavljenja, obnovilo udruženje Јelačana, a sada je ponovo uništena", kaže Radanović.

On je ukazao da se prijavi svega 20 odsto napada na Srbe u FBiH, ali je naglasio i da se ljudi zbog bojazni ne usuđuju da o tome obavestiti nadležne.

On je podsetio da je nedavni napad na povratnike u Višegradu propraćen velikom medijskom pažnjom i zainteresovanošću ambasadora i političara sa zajedničkog nivoa, ali da nikakve reakcije nema kada se desi napad na Srbe i njihovu imovinu.

Spomen-ploča u selu Јelačići podignuta je u znak sećanja na 24 meštana koje su ubile muslimanske paravojne snage iz Kladnja i Živinica tokom proteklog rata. Više puta se našla na meti vandala, ali su je nekadašnji mešani obnavljali.

Spomenik je podignut 2011. godine, a prvi put je oskrnavljen 2014, ali počinioci nisu otkriveni.

Snage takozvane Armije BiH su na pravoslavnu Novu godinu 14. januara 1994. godine ubile 17 meštana Јelačića, od kojih šestoro starih i nemoćnih lica, a preživeli su proterani.

Selo je do rata imalo 100 domaćinstava i više od 300 stanovnika. Јelačani u najvećem broju danas žive u opštinama Milići i Vlasenica i na području grada Zvornika.

Izvor: T a n j u g; Foto: Glas Srpske

Đorđe RadanovićBiHKiMSrbi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva