:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Avgust 24, 2019   12:46

0

298

Radenović: Podržite mlade, ukinite monopol u naučnim projektima

Jedan od najcitiranijih matematičara sveta, profesor Stojan Radenović danas je u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kao rešenje za bolju poziciju naše nauke u svetu predložio veću podršku mladim naučnicima i ukidanje projektnog finansiranja, umesto kojeg bi, smatra, bilo podsticajno pojedinačno nagrađivanje.

Profesor, zahvaljujući kojem je Beogradski univeriztet u prethodnom periodu bio na višoj poziciji na prestižnoj Šangajskoj listi, predložio je i da se naučnici koji rade na inostranim univeriztetima finansijski podstaknu da svoje radove potpisuju za srpske univerzitete. 

Kako je rekao, država bi mogla da izdvoji 1.000 do 1.500 dolara, kako bi naši mladi naučnici po svetskim univerzitetima stavljali "beogradsku adresu" na svoje radove, čime bi doprineli boljem položaju univerziteta, iako ne žive u Srbiji.

Kao primere, naveo je dr Petra Markovića, za kojeg je rekao da je "biser", a koji je, kaže, mnogo mlađi, ali po kojem Srbiju znaju po njemu u sveru, kao i po Stevi Todorčeviću, Veličkoviću..

Na ove reči profesora, predsednik je odmah naložio ministru prosvete Mladenu Šarčeviću da u okviru budžeta njegovog ministarstva izdvoji poseban deo za finansiranje za Šangajsku listu, koji će uključivati sredstva za naučne radove koji dolaze "spolja", a kod kojih će u potpisu stajati i srpski univerziteti.

Radenović, inače penzioner, naučne radove piše u podrumskim prostorijama zgrade u kojoj stanuje na Vračaru.

Kaže da mu radni prostor nije važan, jer pisanje naučnih radova zahteva, pre svega, veliku posvećenost, a to može da se ostvari i u podrumu ili bilo gde.

On je dodao da je borba da se nađete na listi najcitiranijih autora kao borba u tenisu.

"Ja se trudim i imam ambicije", rekao je profesor i dodao da je za njega veliko priznanje to što ga je pozvao predsednik Srbije.

"Nisu mi se baš noge odsekle, ali mnogo je za mene da predsednik našao vremena da me zove iz Njujorka", opisao je svoju reakciju profesor, kada ga je Vučić pozvao tokom svoje posete Njujorku.

Profesor je predsedniku skrenuo pažnju da on već star i da pozicija BU na Šangajskoh listi ne traba da zavisi, kako je rekao, od jednog starca i da je važno podržati i motivisati mlade naučnike sa kojima i on sarađuje.

Naveo je da on u Srbiji ima 65 koautora u zajedničkim radovima.

"Vanredi profesori, docenti moraju da se trude, ja sam na zalasku, a oni su u najboljim godinama" rekao je on i dodao da bi se, ukoliko bi trećina redovnih profesora BU objavila jedan do dva naučna rada godišnje, Srbija vratila na visoko mesto na prestižnoj Šangahskoj listi. 

Profesor smatra da projektno finasiranje sputava mlade naučnike, guši ih. 

"Ukinuo bih projekte, tu se stvaraju centri moći, guše mladi naučnici, sve se razvodni", kaže on i predlaže finansiranje jedan na prema jedan.

On smatra da je za naučnike podsticaj kada su direktno plaćeni za rad ili istraživanje koje su objavili.

Profesor Radenović je jedan od najcitiranijih matematičara sveta i ranije je naučne radove potpisivao za Univerzitet u Beogradu, ali ga je u međuvremenu angažovao Univerzitet kralj Saud u Saudijskoj Arabiji da za njih potpisuje naučne radove.

Izvor: T a n j u g

profesor Radenovićmatematičarnaučni tekstoviŠangajska listamladi naučniciBeogradski univerzitet
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva