:

:

TV Most

clock

Januar 24, 2023   17:00

0

93

Radev: Parlamentarni izbori 2. aprila

Bugarski predsednik Rumen Radev rekao je danas da će izbori za novi saziv parlamenta te zemlje biti održani 2. aprila. 

Najavljeni izbori biće peti parlamentarni izbori po redu u roku od dve godine, jer nakon poslednjih izbora nijedna poslanička lista nije uspele da formira vladu, prenosi Rojters.

Radev je rekao da će raspustiti parlament 3. februara i izrazio nadu da će poslanici do tada usvojiti zakone koji su potrebni kako bi se osiguralo da se sredstva pomoći Evropske unije efikasno koriste.

Predsednik Bugarske je ranije rekao da će ponovo imenovati sadašnjeg privremenog premijera Galaba Doneva da vodi zemlju dok se ne formira nova vlada nakon vanrednih izbora.

Bugarska Socijalistička partija je saopštila danas da nije uspela da formira vladu i da je vratila neispunjeni mandat predsedniku zemlje.

"Učinili smo sve što je bilo potrebno da ispunimo treći mandat", rekla je liderka stranke Kornelija Ninova i dodala da uprkos postavljanju jasnih nacionalnih prioriteta u razgovorima sa drugim strankama nije bilo dovoljno volje za formiranje vlade, prenele su "Novinite".

Analitičari očekuju da će novi izbori ponovo proizvesti podeljen parlament koji će se boriti da pronađe kompromis i stvori koalicionu vladu.

Izvor: T a n j u g; Foto: fejsbuk

BugarskaizboriRumen Radev
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva