:

:

TV Most

clock

Jun 11, 2022   20:39

0

162

Radev tražio da EU bude garant prava Bugara u Severnoj Makedoniji

Predsednik Bugarske Rumen Radev zatražio je danas u razgovoru sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom da Evropska unija bude garant prava Bugara i bugarskog nasleđa u Severnoj Makedoniji.

"Odnosi između Bugarske i Severne Makedonije nisu samo istorijski spor, važno je poštovati kriterijume iz Kopenhagena za članstvo u EU, uključujući ljudska prava i nediskriminaciju. "To su neophodni uslovi koje naš jugozapadni sused mora da ispuni pre nego što počne pregovore o članstvu u EU", rekao je Radev.

Navodi se da je Radev insistirao da Evropska unija bude garant za poštovanje prava makedonskih Bugara.

Radev je, dodaje se, rekao da su potrebni jasni mehanizmi i merljivi kriterijumi za praćenje pregovaračkog procesa, što će dovesti do održivosti ispunjavanja kriterijuma za članstvo Severne Makedonije.

"Bugarski predsednik je takođe istakao važnost očuvanja bugarskog kulturnog i istorijskog nasleđa u Republici Severna Makedonija", saopštio je kabinet Radev nakon razgovora bugarskog predsednika i Šolca u "četiri oka", preneo je skopski portal MKD.

Rumen Radev i Olaf Šolc takođe su razmenili mišljenja o pitanjima unutar EU, uključujući diversifikaciju snabdevanja energentima, jačanje bezbednosti Evrope u kontekstu rata u Ukrajini i evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Izvor: T a n j u g; Foto: Facebook/Rumen Radev

Rumen RadevEUBugariSeverna Makedonija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva