:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Jul 09, 2019   15:12

0

317

Radmila Knežević: Večna inspiracija Prizrena vodi ka uspehu

Književnica, glumica, rediteljka i dramska edukatorka Radmila Knežević je rođena Prizrenka.  O sećanjima na svoj rodni grad Prizren, koji je njena večna inspiracija, o književnosti i radu u pozorištu, razgovarala je sa autorkom emisije “Put do uspeha” Brankom Milenković.

Prizren, carski grad na Bistrici. Grad svetinja, grad muzej. Ko jednom dođe osetiće kao da tu oduvek pripada, kaže književnica i glumica, Prizrenka Radmila Knežević.

“Mnogi ljudi misle da su poreklom iz Prizrena. Jer, Prizren nije geografska odrednica. Prizren je stanje duha. U njemu je sadržana suština pravoslavnog bića našeg naroda. Svi znamo da naši duhovni i drugi koreni vuku poreklo iz Prizrena. Zato Prizren, pleni svojom lepotom, svojom tradicijom, svojom multikulturalnošću, svojom duhovnom i geografskom lepotom. Nikoga ne može da ostavi ravnodušnim, a kamoli nas koji smo rođeni u njemu”, kaže Kneževićeva. 

Pamti svoje detinjstvo i mladost i druženje sa vršnjacima svih nacionalnosti. Ističe da su svi koji su živeli u Prizrenu bili velike lokal patriote, što ih je povezivalo, bez obzira na nacionalnost. Kaže da je bilo važno da si Prizrenac, a ne koje si nacionalnosti.

“I dan danas kad odem u Prizren imam prijatelje koji su druge nacionalnosti. Moja dobra prijateljica je Turkinja. Svuda ima i dobrih i loših ljudi. Mi smo se svi družili i izlazili na neka zajednička mesta”, seća se Kneževićeva. 

Iipično za ovaj grad je specifičan prizrenski dijalekt, koji pripada prizrensko-timočkom i koji se razlikuje od svih dijalekata koji se govore na Kosovu.

“Dosta proučavam taj govor i radim trenutno na jednom projektu skupljanja narodnih izreka, idioma i prizrenskih reči iz prizrenskog govora. Pišem pesme na lokalnom dijalektu i u zbirci pesama “Kap sunca” imam nekoliko pesama koje su na prizrenskom dijalektu, kaže Radmila.

Prizrenci su inicijativu o očuvanju prizrenskog dijalekta pokrenuli i na društvenim mrežama. Ima više grupa koje su osnovali i vrlo su aktivni u prikupljanju i predstavljanju reči koje koriste.

“Mi smo počeli virtuelno da živivmo prizrenskim životom, postavljamo slike i imamo osećaj da smo se napili vode sa šedrvaske česme, das mo se popeli na Kaljaju…”, priča kroz smeh i dodaje da joj je to virtuelno druženje veoma bitno, zato što je jezik tekovina jednog naroda koga se uopšte ne treba studeti.

Preovlađuje priča o ljubavi prema Prizrenu i književnosti. A otkud onda  gluma?

"Ne znam ni ja odakle gluma. Ja sam počela da studiram književnost I kad sam bila na drugoj godini upisala sam glumu. Prosto, družila sam se sa umetnicima u Prištini I poželela i ja da probem. Odmah su me primili, brzo sam to završila I odmah počela da igram u prištinskom Narodnom pozorištu. Nije to za mene bila neka velika ljubav. Ja sam više knjiški tip”, kaže Radmila. 

Kneževićeva  je diplomirala knjižvnost i srpski jezik na Filološkom fakultetu i glumu na Akademiji umetnosti  Univerziteta u Prištini. Bavi se književnošću, glumi u prištinskom Narodnom pozorištu u Gračanici, u kojem je autor više dečjih predstava, članica je Međunarodne organizacije za profesionalni razvoj pozorišta za decu i mlade „Asitej“, direktorka Dramskog studija u Budvi. Dobitnica je više književnih i nagrada na festivalima za drame koje je napisala i režirala. 

Izvor: RTV Puls

KiMRadmila KneževićPrizren
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva