:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 22, 2022   14:43

0

148

Radnici "Fijata" blokirali auto-put kod Centra "Sava"

Radnici kragujevačkog “Fijata“ blokirali su u 13.10 auto-put kod Centra "Sava" u Beogradu u oba smera. RTS saznaje da su radnici "Fijata" odbili predlog premijerke Ane Brnabić da u 16.30 dođu na razgovore u Vladu Srbije.

Deo radnika kragujevačkog "Fijata" je sa nekolika autobusa stigao na protest u Beograd. 

U Beogradu su im se pridružili aktivisti organizacije Zajedno.

Skup nadzire uniformisana policija i policija u civilu, a za sada nema incidenata, prenosi Fonet. Predstavnici radnika kažu da ne znaju do koliko će blokada da traje, javlja reporter RTS-a. 

Nezadovoljni su jer i dalje nemaju odgovore na pitanja o broju prijavljenih radnika za rad u inostranstvu i zvaničnoj ponudi za one koji se nisu odlučili na taj korak ili će biti proglašeni tehnološkim viškom.

Iako je ih predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče pozvala na nastavak pregovora, predstavnici sindikata i radnika kragujevačke fabrike automobila kažu da nisu uspeli da usaglase termine sastanaka sa njom i ipak se otisnuli na put iz Kragujevca za Beograd.

Predstavnik radnika "Fijata" Zoran Miljković rekao je da su tu jer Vlada nije ispunila svoj deo dogovora.

"Juče je trebalo da bude pisane garancije, ali to premijerka nije ispunila. Jedina istina je da je Vlada dala Fijatu 48 miliona evra za električni model, za 15 dana otpuštaju 1.600 ljudi, to se ne dešava nigde u Evropi", kaže Miljković.

Kaže da ogromna većina njih želi da radi, ali da moraju da sednu i razgovaraju. Miljković je naveo da žele da im se obrati predsednik Vučić.

"Sa njim ćemo da sednemo, ako on hoće da rešimo za 15 minuta", kazao je Miljković.

Predsednik Samostalnog sindikata FAS Saša Đorđević rekao je da, ako tokom dana postoji mogućnost, doći će da razgovaraju i nađu rešenje.

RTS saznaje da su radnici "Fijata" odbili predlog premijerke da u 16.30 dođu na razgovore u Vladu Srbije.

Prekinuli su pregovore sa Vladom i, kako saznajemo, udvostručili traženu sumu, pa sada očekuju da otpremnina bude 2.000 evra po godini radnog staža.

Izvor: RTS

FijatradniciblokadaBeograd
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva