:

:

TV Most

clock

Maj 16, 2022   14:43

0

89

Radnici "Fijata" nakon sastanka u Vladi: Čekamo socijalni program, nema otkaza

Predstavnici radnika kragujevačkog "Fijata" rekli su posle sastanka sa resornom ministarkom Darijom Kisić da je dogovoreno da niko neće dobiti otkaz niti treba da potpisuje bilo šta do socijalnog programa, koji će, prema njihovim rečima, najverovatnije biti naredne sedmice, kao i da će prekinuti okupljanja.

Na pitanje šta taj socijalni program podrazumeva, radnik "Fijata" Đorđe Milojević rekao je da se radi o planu za rekonstrukciju fabrike i novčanim naknadama.

Razgovor s ministarkom je ocenio pozitivnim i istakao da su dobili uveravanje od države da će učiniti sve da pomognu radnicima.

"Dogovorili smo se da do socijalnog programa prekidamo okupljanja, ako ne budemo programom zadovoljni, tražićemo da se to promeni i bićemo na ulicama", rekao je Milojević novinarima.

Predsednik štrajkačkog odbora i zamenik predsednika sindikata u "Fijat plastik" Zoran Miljković ponovio je da se neće dozvoliti da radnici dobiju otkaze i optužio menadžment da je četiri godine nanosio štetu "Fijatu".

Miljković je poručio i da niko nema ništa protiv da radnici "Fijata" prihvate ponudu u inostranstvu ili da uzmu otpremninu koja će biti doneta u tom socijalnom programu.

Ukazao je i da radnici u "Fijat plastiku" mogu da budu spokojni, jer su dok traje generalni štrajk zaštićeni i bez potisa reprezentativnog sindikata ne mogu da ih proglase za tehnološki višak niti otpuste.

Radnici "Fijata" su poručili da je najbitnije što su sa ministarkom privrede i ministarkom za rad dogovorili da neće biti nasilnih otkaza.

"Ako nam ne obezbede posao, onda na minimalcu do 2024. godine, pa onda kreće električni model i krećemo da radimo u punom kapacitetu... To su naši zahtevi i oni moraju biti ispunjeni ili ćemo sami da se izborimo za to", rekli su radnici "Fijata" i dodali da je atmosfera na sastanku sa ministarkom Kisić bila "izuzetno korektna".

Radnici "Fijata" su u petak protestovali u kragujevcu sa zahtevom da menadžment kompanije izađe pred zaposlene sa konkretnim informacijama o programima za odlazak iz firme ili rad u inostranstvu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će država pomoći radnicima “Fijata”, a na pitanje šta će se dešavati sa radnicima koji su nezadovoljni zbog ponude kompanije, rekao da je "Stelantis" privatna firma i da on ne može njima da govori šta će da rade, ali da će država pomoći radnicima.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva