:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 01, 2019   9:20

0

227

Radnici "Trepče" u strahu

Posle novih poteza Prištine, radnici “Trepče“ zabrinuti su za dalju sudbinu tog kombinata. Rukovodstvo “Trepče sever“ najavljuje da neće primenjivati zakonske mere centralnih institucija u Prištini o novom ustrojstvu celokupnog kombinata, jer bi one značile gašenje preduzeća, kojim upravljaju Srbi. Kosovska vlada je novim zakonom o “Trepči“ postala njen većinski vlasnik. U “Trepči“ sever poručuju da je njihov vlasnik Republika Srbija.

Branko Sekulić je radnik topionice olova u severnom delu "Trepče" i jedan od 2.500 radnika koji na severu Kosova i Metohije zarađuju platu radom u ovom preduzeću. Sekulić u "Trepči" radi 24 godine.

"Imam tri studenta koji žive, školujem ih od ove plate, sva budućnost je vezana za ovaj dinar, ovaj posao. Ja se nadam da do toga neće doći", kaže Branko Sekulić.

Istom se nadaju i ostali zaposleni i njihovo rukovodstvo u "Trepči", ali rizik od nasilnih akcija postoji. Kosovska vlada zakonom i novim statutom, poseduje 80 odsto akcija, dok će vlasnici 20 odsto akcija biti radnici.

Srbi tvrde da je "Trepča" vlasništvo Republike Srbije.

"Kada bi čak za trenutak zanemarili taj političko-pravni faktor svih aktinvosti, sa čisto profesionalnog aspekta, ne možemo da prihvatimo ponuđena zakonska rešenja jer ne želimo da učestvujemo u ekonomskom samoubistvu nas samih. Ta rešenja, napravljena bez konsultacija sa nama, su zaista štetna za nas", napominje direktor "Trepče sever" Jovan Dimkić.

U "Trepči" u Zvečanu ističu da ne mogu da dozvole da prekinu proizvodnju, da se odreknu finanasijskih rezultata kojima redovno podmiruju sve obaveze prema zaposlenima i dobavljačima.

"Trepča sever" i "Trepča" jug su nakon rata postala odvojena preduzeća. Prvim rukovode Srbi, a drugim Albanci.

"Trepča jug" trenutno se suočava sa niskim nivoima proizvodnje, velikim finansijskim poteškoćama i nedostatkom adekvatnog upravljanja.

Unazad šest meseci rudari ovog dela "Trepče" su dva puta štrajkovali zbog neisplaćenih zarada. Kosovska Vlada svake godine za "Trepču" izdvaja četiri miliona evra.

U nadzornom odboru "Trepča jug" kažu da se preduzeće nalazi u situaciji da nema nikakvih sredstava ili plata, da ulazi u dugove. Loše upravljanje, korupcija i nepotizam su glavni faktori koji su doveli "Trepču jug" u tešku situaciju.

Izvor: RTS

KosovoTrepča
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva