:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jul 03, 2019   8:28

0

295

Radnje na severu Kosova i Metohije od danas ponovo rade

Predsednik Udruženja privrednika na severu KiM Radoš Petrović rekao je da je postignut dogovor da prodavnice, apoteke, ugostiteljski objekti, koji su prethodna dva dana bili zatvoreni, od danas ponovo počnu sa radom.

Radoš Petrović je za RTS rekao da su privrednici doneli jedinstvenu odluku da pokažu dobru volju.

"Od srede ćemo otvoriti svoje radnje, radićemo normalno iako ne možemo normalno da poslujemo i uvozimo robu. Sačekaćemo da vidimo šta će dalje da se dešava u narednom periodu. Nadamo se i pritisku međunarodne zajednice na Prištinu koja će ukunuti takse i mi ćemo normalno poslovati", rekao je predsednik Udruženja privrednika na severu KiM.

Prema njegovim rečima u slučaju da se to ne desi privrednici će radikalizovati mere i štrajk će vremenom biti sve duži i duži.

Privrednici sa severa KiM saopštili su sinoć posle sastanka da je protest upozorenja pokazao snagu, slogu i spremnost za borbu Srba na severu Kosova i Metohije.

"Pokazali smo snagu, jedinstvo, da ne mogu da nas slome i da nećemo da trpimo da se puca i napada na one koji vrše snabdevanje osnovnim životnim namirnicama. Svaki dalji pokušaj Prištine naići će na još snažniji odgovor", naveli su u saopštenju.

Istakli su da će radnje na severu biti zatvorene na mnogo duže svaki sledeći put kada na njih ponovo budu pucali zato što voze mleko, brašno, zejtin ili novine na srpskom jeziku za srpski narod na severu Kosova i Metohije.

"Svesni smo da nas čeka dugotrajna borba, koja zahteva jedinstvo, trud, možda i žrtvovanje... mi drugu zemlju nemamo i ovu našu ne damo nikome", naveli su privrednici u saopštenju.

Ponovo su apelovali na međunarodnu zajednicu da konačno shvati dramatičnost situacije na severu Kosmeta i da reaguje kako bi pacifikovala Prištinu, pre nego što se desi neki incident koji bi mogao stvari da dovede do tačke bez povratka. 

Zbog prištinske takse situacija u zdravstvu na severu Kosova i Metohije poprima obrise humanitarne krize, upozorava direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović.  

Ivanović kaže da je situacija u zdravstvenom centru zabrinjavajuća. 

"Čine se napori sa nadležnim ustanovama, ministarstvom, Kancelarijom za KiM i Republičkim fondom da se snabdevanje normalizuje, što je u ovim uslovima teško", kaže Ivanović.  

Pacijenti mogu adekvatno da se zbrinu, ali nema pojedinih rastvora, anestetika i antibiotika, uakzao je Ivanović.

"Očekujemo da će se stanje poboljšati u narednim danima i da ćemo moći da radimo na uobičajeni način, kaže Ivanović.

Ivanović se osvrnuo i na odluku privrednika sa severa KiM koji su kako kaže bili jedinstveni i složni i da su pokazali odnos prema Prištini, prema pritiscima koji traju u kontinuitetu nad Srbima.

Istakao je da takse otežavaju život i onemogućavaju lečenje bolesnika.

"Alternativu u snabdevanju ne onemogućava samo Priština i kosovska policija, već i Kfor i Euleks koji učestvuju u zarobljavanju naših kamiona sa hranom i lekovima i izlaze iz okvira svoje misije, što produbljuje problem", kaže Ivanović.

Govoreći o stanju u zdravstvenim ustanovama južno od Ibra, Ivanović kaže da su u kontaktu sa njima.

"Oni su u još težem položaju. Oni su u okruženju i Albanaca, mi smo u okruženju kosovske policije, često Kfora i Euleksa. Primamo pacijente iz južnih delova, uspevamo da im ukažemo zdravstvenu zaštitu na sekundarnom nivou", rekao je Ivanović i dodao da je stanje u domenu humanitarne krize.

Izvor: RTS

KiMprivrednicitakseRadoš Petrovićotvorene radnje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva