:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Oktobar 13, 2021   8:58

0

203

Radojević: Srbi će se u nedelju boriti za svoja prava na KiM

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, član Srpske liste i kandidat za novi mandat u tom gradu izjavio je, u intervjuu za Kurir, da nije tajna da albanske partije žele da ukinu postojanje posebne opštine Severna Mitrovica i pod izgovorom ujedinjenja grada na severu urade isto ono što su i u Južnoj Mitrovici, a to je da nema više srpskog naroda.

Pred lokalne izbore koji će biti održani u nedelju, 17. oktobra, na KiM, Radojević je u poručio da će, uprkos teškim nedeljama koje su iza naroda koji je trpeo samovolju Prištine uvođenjem mera reciprociteta i skidanja tablica, Srbi izaći na birališta i boriti se za svoja prava.

Upravo se u severnoj Mitrovici udružuju sve albanske partije protiv Srpske liste. Šta im je cilj? I kakav će biti odgovor?

Nije tajna da albanske partije žele da ukinu postojanje posebne opštine severna Mitrovica i pod izgovorom ujedinjenja grada na severu urade isto ono što su i u Južnoj Mitrovici, a to je da nema više Srba. Cilj je isti kao 1999, kada je hiljade Albanaca fizički jurišalo na severni deo grada u nameri da proteraju Srbe. I sada će, kao i te godine, odgovor Srba biti jedinstven i odlučan, ali ovoga puta na biralištima.

Zahvaljujući konstantnoj podršci predsednika Aleksandra Vučića i Kancelarije za KiM, u proteklih 10 godina severna Mitrovica je postala snažan administrativni, obrazovni i zdravstveni centar za sve Srbe na KiM. Severna Mitrovica je stub svih Srba na Kosovu i namera ujedinjenih albanskih stranaka jeste da taj stub polome i trajno reše pitanje Srba na Kosovu. Mi ćemo naš odgovor dati 17. oktobra na biralištima i time pokazati da je neraskidiva veza Srba na KiM i države Srbije.

Na pitanje šta Srbi mogu da očekuju od ovih izbora, Radonjić je rekao da je politika koju vodi dala konkretne rezultate.

U proteklih 10 godina, zahvaljujući podršci predsednika Vučića i Kancelarije za KiM, veoma mnogo je urađeno za Kosovsku Mitrovicu, ali i ostale opštine u kojima su Srbi većina. Konstantna su ulaganja u infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, veliki broj mladih ljudi je zaposlen, oko 700 stambenih jedinica je podeljeno mladim bračnim parovima i socijalno ugroženim porodicama. Očekujemo veliku podršku građana na izborima da nastavimo sa ovom politikom. Ovo je politika koja daje konkretne rezultate, koji su vidljivi na svakom koraku. U danima pred nama položićemo kamen temeljac za izgradnju zgrade kulturnog centra, na koji su Mitrovčani čekali pune 22 godine. Takođe, jedan od kapitalnih projekata u našem gradu, pored nove zgrade Univerziteta, jeste i kompletna rekonstrukcija i proširenje kapaciteta KBC. Za sledeću godinu je planirana rekonstrukcija nekoliko glavnih ulica, nastavićemo sa nabavkom specijalizovane opreme za KBC, a planiramo i podsticajne programe za pokretanje sopstvenih biznisa. Nastavljamo da ulažemo u ljude i održiv opstanak.

U kakvoj atmosferi se čekaju lokalni izbori, s obzirom na krizu na Jarinju i Brnjaku koja je tek okončana?

Moram da priznam da su građani i dalje pod utiskom jednostrane akcije koju je Priština sprovela na prelazima Jarinje i Brnjak, zabrinuti su koji bi sledeći potez Priština mogla da napravi. S druge strane, građani su tokom 13 dana i noći mirnih protesta pokazali veliku dozu odgovornosti i samokontrole uprkos konstantnim provokacijama pripadnika specijalnih jedinica. Kao i tih dana koje smo proveli sa građanima na prelazima, tako i sada razgovaramo s njima, iskazujemo značaj ovih izbora. Uprkos svim pritiscima, Srbi se nisu umorili, i to će pokazati i na izborima.

Kako se na terenu sprovodi poslednji sporazum o tablicama, nailaze li Srbi na probleme u slobodi kretanja ili je situacija vraćena u normalu?

Za sad nema većih problema u implementaciji sporazuma. Građani su zadovoljni što ponovo mogu nesmetano da se kreću i putuju i veoma je važno što vozila sa KM, PR i drugim tablicama mogu nesmetano da se kreću preko prelaza Jarinje i Brnjak. Pored građana, to je veoma bitno i za funkcionisanje institucija, naročito KBC, koji životno ugrožene pacijente transportuje u druge zdravstvene centre u centralnoj Srbiji. Imamo poverenje u naš pregovarački tim i verujemo da će u narednom periodu raditi da se pronađe najbolje moguće rešenje koje je u interesu građana.

Nakon uveravanja iz EU, očekujete li da će ZSO zaista biti formirana?

Već osam godina Priština kasni sa sprovođenjem sporazuma o ZSO i mislim da to dovoljno govori i o kredibilitetu i poštovanju koje EU ima kod prištinskih vlasti. Građani su krajem septembra mirnim protestima na Jarinju i Brnjaku rekli šta misle i šta očekuju od EU. Ta kriza je pokazala da i Srbi na KiM imaju apsolutno poverenje u svoju državu, predsednika Vučića i naš pregovarački tim, ali i da očekuju da se dogovoreno ispuni. Priština svojim jednostranim akcijama pokušava da nam uskrati slobodu govora, slobodu kretanja, pravo na jezik i pismo, pravo na našu crkvu. Međutim, vreme je da EU, kao garant svih ovih prava, utiče da se ugovoreno i sprovede, posebno u domenu ZSO, što je kao ključna tema na sledećoj rundi dijaloga najavio i sam Brisel.

Izvor: Kosovo online/Kurir

KiMRadonjićSrpska listaizboriZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva