:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Oktobar 13, 2021   8:58

0

96

Radojević: Srbi će se u nedelju boriti za svoja prava na KiM

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, član Srpske liste i kandidat za novi mandat u tom gradu izjavio je, u intervjuu za Kurir, da nije tajna da albanske partije žele da ukinu postojanje posebne opštine Severna Mitrovica i pod izgovorom ujedinjenja grada na severu urade isto ono što su i u Južnoj Mitrovici, a to je da nema više srpskog naroda.

Pred lokalne izbore koji će biti održani u nedelju, 17. oktobra, na KiM, Radojević je u poručio da će, uprkos teškim nedeljama koje su iza naroda koji je trpeo samovolju Prištine uvođenjem mera reciprociteta i skidanja tablica, Srbi izaći na birališta i boriti se za svoja prava.

Upravo se u severnoj Mitrovici udružuju sve albanske partije protiv Srpske liste. Šta im je cilj? I kakav će biti odgovor?

Nije tajna da albanske partije žele da ukinu postojanje posebne opštine severna Mitrovica i pod izgovorom ujedinjenja grada na severu urade isto ono što su i u Južnoj Mitrovici, a to je da nema više Srba. Cilj je isti kao 1999, kada je hiljade Albanaca fizički jurišalo na severni deo grada u nameri da proteraju Srbe. I sada će, kao i te godine, odgovor Srba biti jedinstven i odlučan, ali ovoga puta na biralištima.

Zahvaljujući konstantnoj podršci predsednika Aleksandra Vučića i Kancelarije za KiM, u proteklih 10 godina severna Mitrovica je postala snažan administrativni, obrazovni i zdravstveni centar za sve Srbe na KiM. Severna Mitrovica je stub svih Srba na Kosovu i namera ujedinjenih albanskih stranaka jeste da taj stub polome i trajno reše pitanje Srba na Kosovu. Mi ćemo naš odgovor dati 17. oktobra na biralištima i time pokazati da je neraskidiva veza Srba na KiM i države Srbije.

Na pitanje šta Srbi mogu da očekuju od ovih izbora, Radonjić je rekao da je politika koju vodi dala konkretne rezultate.

U proteklih 10 godina, zahvaljujući podršci predsednika Vučića i Kancelarije za KiM, veoma mnogo je urađeno za Kosovsku Mitrovicu, ali i ostale opštine u kojima su Srbi većina. Konstantna su ulaganja u infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, veliki broj mladih ljudi je zaposlen, oko 700 stambenih jedinica je podeljeno mladim bračnim parovima i socijalno ugroženim porodicama. Očekujemo veliku podršku građana na izborima da nastavimo sa ovom politikom. Ovo je politika koja daje konkretne rezultate, koji su vidljivi na svakom koraku. U danima pred nama položićemo kamen temeljac za izgradnju zgrade kulturnog centra, na koji su Mitrovčani čekali pune 22 godine. Takođe, jedan od kapitalnih projekata u našem gradu, pored nove zgrade Univerziteta, jeste i kompletna rekonstrukcija i proširenje kapaciteta KBC. Za sledeću godinu je planirana rekonstrukcija nekoliko glavnih ulica, nastavićemo sa nabavkom specijalizovane opreme za KBC, a planiramo i podsticajne programe za pokretanje sopstvenih biznisa. Nastavljamo da ulažemo u ljude i održiv opstanak.

U kakvoj atmosferi se čekaju lokalni izbori, s obzirom na krizu na Jarinju i Brnjaku koja je tek okončana?

Moram da priznam da su građani i dalje pod utiskom jednostrane akcije koju je Priština sprovela na prelazima Jarinje i Brnjak, zabrinuti su koji bi sledeći potez Priština mogla da napravi. S druge strane, građani su tokom 13 dana i noći mirnih protesta pokazali veliku dozu odgovornosti i samokontrole uprkos konstantnim provokacijama pripadnika specijalnih jedinica. Kao i tih dana koje smo proveli sa građanima na prelazima, tako i sada razgovaramo s njima, iskazujemo značaj ovih izbora. Uprkos svim pritiscima, Srbi se nisu umorili, i to će pokazati i na izborima.

Kako se na terenu sprovodi poslednji sporazum o tablicama, nailaze li Srbi na probleme u slobodi kretanja ili je situacija vraćena u normalu?

Za sad nema većih problema u implementaciji sporazuma. Građani su zadovoljni što ponovo mogu nesmetano da se kreću i putuju i veoma je važno što vozila sa KM, PR i drugim tablicama mogu nesmetano da se kreću preko prelaza Jarinje i Brnjak. Pored građana, to je veoma bitno i za funkcionisanje institucija, naročito KBC, koji životno ugrožene pacijente transportuje u druge zdravstvene centre u centralnoj Srbiji. Imamo poverenje u naš pregovarački tim i verujemo da će u narednom periodu raditi da se pronađe najbolje moguće rešenje koje je u interesu građana.

Nakon uveravanja iz EU, očekujete li da će ZSO zaista biti formirana?

Već osam godina Priština kasni sa sprovođenjem sporazuma o ZSO i mislim da to dovoljno govori i o kredibilitetu i poštovanju koje EU ima kod prištinskih vlasti. Građani su krajem septembra mirnim protestima na Jarinju i Brnjaku rekli šta misle i šta očekuju od EU. Ta kriza je pokazala da i Srbi na KiM imaju apsolutno poverenje u svoju državu, predsednika Vučića i naš pregovarački tim, ali i da očekuju da se dogovoreno ispuni. Priština svojim jednostranim akcijama pokušava da nam uskrati slobodu govora, slobodu kretanja, pravo na jezik i pismo, pravo na našu crkvu. Međutim, vreme je da EU, kao garant svih ovih prava, utiče da se ugovoreno i sprovede, posebno u domenu ZSO, što je kao ključna tema na sledećoj rundi dijaloga najavio i sam Brisel.

Izvor: Kosovo online/Kurir

KiMRadonjićSrpska listaizboriZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?