:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Maj 03, 2019   9:09

0

268

Radomirović: Bez slobode novinara, ni građani neće biti zaštićeni

Ako nema slobodnog i zaštićenog novinara, onda ni građani neće biti zaštićeni i neće postojati potpuna vladavina prava, kaže za RTS Vladimir Radomirović, predsednik UNS-a i glavni i odgovorni urednik "Pištaljke".

Povodom Svetskog dana slobode medija, članovi UNS- će danas otići do kuće novinara portala Žig Info Milana Jovanovića i pomoći mu da obnovi kuću, pokazujući tako solidarnost prema njemu i svima koji su pod pritiskom.

Tamo će, takođe povodom 3. maja, pročitati Proglas Udruženja novinara Srbije, rekao je Vladimir Radomirović gostujući u Dneviku RTS-a.

"Ovde je važno da narod, da građani shvate zašto je bitno da novinari budu slobodni i zaštićeni od pritisaka i ekonomskih uticaja, jer ako nemamo slobodne novinare, ako ne mogu da izveštavaju o onome što se dešava oko njih, onda ni građani neće biti zaštićeni. Nećemo imati potpunu vladavinu prava. Neće, prosto, niko moći da se izbori za ona prava koja mu pripadaju", upozorava Radomirović.

Komentarišući presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije, kaže da je osuda dobar signal i da je prvi put u istoriji osuđen vrh tajne policije.

Podseća da je od 1991. godine ubijeno 40 novinara u Srbiji i navodi ubistva 15 novinara na KiM, kao i ubistvo 16 kolega na RTS-u 1999. godine.

Očekuje da Medijska strategija bude što pre usvojena, kao i da se usvoje izmene zakona koje bi obezbedile minimum izdvajanja za lokalne medije.

Radomirović smatra da je udruživanje prvi korak u zaštiti prava novinara i poziva novinare da se učlane u UNS.

UNS podržava Džulijena Asanža, ističe Radomirović i smatra da je ono što se dešava sa njim poruka svim novinarima u svetu da mogu da završe u zatvoru ako objave nešto što se ne sviđa nekome ko je moćan.

Izvor: RTS

UNSVladimir Radomirović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva