:

:

TV Most

clock

April 05, 2019   9:47

0

222

Radomirović: Nikada nećemo doći do pune istine

Presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije biće prva presuda za ubistvo novinara u Srbiji. Ovo je važan korak u borbi protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, poručio je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

Novinar i vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavko Ćuruvija ubijen je 11. avgusta 1999. godine u Svetogorskoj ulici u Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je živeo. Njegove kolege i porodica dvadeset godina čekaju pravdu.

Glavni urednik Pištaljke i predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović rekao je da se očekuje prvostepena presuda kojom će biti namirena pravda. "To je važan korak u borbi protiv nekažnjivosti za zločine nad novinarima", istakao je Radomirović gostujući u Dnevniku RTS-a.

Istakao je da je Đuruvija ubijen jer je bio vlasnik uticajnih novina i zasmetao je državnom vrhu. "Optuženi su čelnici Državne bezbednosti i ovo je poruka da ni oni nisu nedodirljivi i mogu biti optuženi, a država treba aktivno da traži Miroslava Kuraka, koji je u bekstvu iako je optužen, a država nije aktivno pokrenula mere da ga pronađe", naveo je Radomirović.

Ukazuje da DB nije ubio Ćuruviju "na svoju ruku".

"Pretpostavljamo da je nalogodavac neko ko je mnogo iznad njih, ko je bio na čelu države, a to je Slobodan Milošević. Verovatno nikada nećemo doći do pune istine. Važno je da dođemo do pravde i da to bude prvi korak ka rešavanju drugih ubistava", rekao je predsednik UNS-a.

Radomirović je naglasio da se do rešenja ovog slučaja ne bi došlo da nije bilo Komisije za istraživanje ubistava novinara, u kojoj su Ljiljana Smajlović i Veran Matić imali ključnu ulogu. "Bez njihovog insistiranja da se otkrije dokumentacija ne bi bilo ni ove optužnice ni rasvetljavanja ubistva Pantića u Jagodini. Očekujem da će i za to ubistvo uskoro biti podignuta optužnica", istakao je predsednik UNS-a.

Kada je u pitanju slučaj Dade Vujasinović, Radomirović je rekao da je proteklo mnogo vremena i da se ne zna da li je u pitanju ubistvo ili samoubistvo.

Radomirović je ukazao da se ove godine obeležava 20 godina od ubistva 16 radnika RTS-a. Tim povodom UNS i Javni servis organizuju veliku konferenciju 22. i 23. aprila koja će se baviti zločinima nad novinarima.

Govoreći o jučerašnjem vređanju novinara od strane opozicije, Radomirović je rekao da treba reagovati na svaku kritiku i da to u vreme protesta predstavlja poziv na linč novinara.  "Poslednjih dana imamo lavinu napada od strane opozicije i to je jako opasno, pogotovo kada su protesti. Ako lider opozicije za nekoga ko izveštava govori da je bot, da radi za vlast, to je poziv na linč tog novinara. Pozivamo ih da se uzdrže jer ugrožavaju bezbednost novinara", zaključio je Radomirović.

Izvor: RTS

UNSVladimir Radomirović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva