:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 29, 2022   11:54

0

90

Radoslav Zelenović dobitnik nagrade "Nebojša Popović"

Dobitnik nagrade "Nebojša Popovića" za 2022. godinu je Radoslav Zelenović za celokupan višedecenijski rad u srpskom filmu i kinematografiji, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

Nagrada "Nebojša Popović" će ovogodišnjem dobitniku biti uručena u sredu, 11. januara 2023. godine u 20 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u okviru filmskog maratona koji je koncipirao Pavle Levi, dobitnik nagrade za 2021. godinu.

Nagradu čine novčani iznos i umetnički predmet/plaketa prema autorskom konceptu Ajle Selenić, koje obezbeđuje Filmski centar Srbije, kao i pravo i privilegija dobitnika nagrade na selekciju filmskog programa prilikom dodele nagrade za narednu godinu.

Žiri za dodelu nagrade u sastavu: filmski producent, urednik filmskog programa Dvorane kulturnog centra Beograda Ivan Aranđelović, predsednik, rediteljka Svetlana Popović, prva dobitnica ove nagrade, i teoretičar filma, filmski kritičar i urednik “Filmoskopije” Nikola Radić, članovi, nagradu je doneo jednoglasno, uz obrazloženje da se dodeljuje Zelenoviću za sve višegodišnje značajne rezultate u oblastima delovanja, koji su vrlo vidljivi, a ogledaju se u zalaganju i trudu u promociji filma i kinematografije, u širenju filmske kritike i teorije, obrazovanju mladih kadrova na početku svog profesionalnog rada u sedmoj umetnosti i stvaranju uslova za što bolje funkcionisanje i dalji razvoj filmskog promišljanja, kulture gledala filma i dijaloga o filmu kao i što boljeg funkcionisanja kinematografije.

Radoslav Zelenović (1948) je završio osnovnu školu u Kosovu Polju, gimnaziju u Peći i Prištini. Studije je započeo na Filozofskom fakultetu u Prištini (grupa za srpskohrvatski jezik, opštu lingvistiku i jugoslovensku književnost), a diplomirao je 1971. godine, na istoj grupi na Filološkom fakultetu u Beogradu. Tokom studija bio član amaterskog filmskog kluba Doma omladine Beograda, za koji je režirao nekoliko filmova. Profesionalnu karijeru počinje 1971. kao urednik Filmskog programa Doma omladine Beograda, koju je obavljao do 1979. godine. Te godine izabran je za urednika Filmske redakcije Televizije Beograd i na tom mestu ostaje do 1992. godine. Za direktora Jugoslovenske kinoteke izabran je 1. juna 1992. godine i tu funkciju obavljao je od 1992. do 2013. godine. Dužnost vršioca dužnosti direktora Jugoslovenske kinoteke obavljao je do 2. februara 2016. godine. Od 2017. do 2020. godine bio je upravnik Audio vizuelnog Arhiva i Centra za digitalizaciju Srpske akademije nauke i umetnosti.

Aktivno je učestvovao u osnivanju filmskih manifestacija poput FEST-a, Festivala kratkometražnog filma, Filmskog festivala u Sopotu, Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. Osnivač je i direktor Festivala evropskog filma na Paliću. Objavljivao je filmske kritike i eseje, pisao za mnoge časopise i magazine, bio osnivač i glavni i odgovorni urednik časopisa JU VIDEO od 1982. godine, koji se bavio problemima videa i digitalizacije. Autor je mnogih programa koji su pomogli promociji i popularizaciji našeg filma u zemlji i inostranstvu. Bio je profesor istorije filma na Fakultetu umetnosti "Braća Karić". Član je Srpske komisije Unesko. Godine 2012. izabran je za člana Evropske akademije za film.

Dosadašnji dobitnici nagrade “Nebojša Popović” su: Svetlana i Zoran Popović (2016), prof. Vladimir Vlada Petrić (2017), Milan Vlajčić (2018), Miroljub Stojanović (2019), Srđan Vučinić (2020) i Pavle Levi (2021).

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva