:

:

TV Most

Foto: Opština Gračanica

clock

Novembar 15, 2019   12:00

0

211

Radovi na kanalizaciji u Gračanici bez saglasnosti opštine. Meštani traže pomoć

Grupa meštana Gračanice danas je na sastanku sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem izrazila revolt i zatražila pomoć lokalne samouprave zbog radova na kanalizacionoj mreži koju sprovodi Kosovsko ministarstvo za zaštitu životne sredine kojim stanovništvu opštine pored već postojećeg sa rekom Gračankom preti novi ekološki akcident. Meštani za danas  najavili protest na mestu gde se radovi izvode.

Naime, kosovsko ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja započelo je radove na kanalizacionoj mreži u jednom delu Gračanice bez dogovora i saglasnosti Opštine Gračanica.

Meštani u delu sela koje se gotovo graniči sa susednom Ajvalijom gde se radovi izvode tvrde da su njihova domaćinstva, ali i cela opština ovim izvođenjem radova ugroženi jer se postojeća kanalizacija i potok zatvrpavaju a planom nije predviđeno priključivanje domaćinstava na novu mrežu. Gorući problem ostaje i to što se cevi za novu kanalizacionu mrežu dovode do magistarlnog puta na ulazu u Gračanicu, a ne do glavne kanalizacione mreže čime preti izlivanje fekalija po ulicama.

Revoltirani ovim planom i početkom radova meštani ovog dela Gračanice danas su razgovarali sa predsednikom opštine Srđanom Popovićem koji im je u razgovoru potvrdio da opštinu Gračanica niko nije kontaktirao oko dogovora vezano za ovaj projekat i da će sa institucionalnog nivoa učiniti sve da se sve sprovede u interesu meštana.

Na otvorenom i konstruktivnom sastanku Popovića sa meštanima Gračanice zajednički je usaglašeno da je jedino prihvatljivo rešenje postavljanje cevi do glavne kanalizacione mreže i povezivanje svih domaćinstava na istu.

Svako drugo rešenje za stanovnike ovog dela Gračanice je neprihvatljivo. Oni poručuju da će se mirnim protestima odupreti ovoj nameri kosovskog ministasrtva prostornog planiranja i zaštitu životne sredine.

Meštani su predsedniku opštine izneli podatak da je postojeći potok gde je prolazila stara kanalizaciona mreža sada zatrpan i da su  radovi u punom jeku i da u nekim delovima u slučaju većih padavina, koje se sada i očekuju, može doći do poplave u mnogim domaćinstvimna jer se kanali otvaraju i zatvaraju shodno projektu koji sprovode ne vodeći računa o interesima meštana, navodi se u dostavljenom saopštenju Opštine Gračanica.

Za meštane Gračanice i lokalnu samoupravu neprihvatljiv je podatak da je projektom predviđena kanalizaciona mreža do glavne magistrale u Gračanici a ne njeno spajanje sa glavnom kanalizacionom mrežom koja se nalazi na oko 600 metara što preti, kako je istaknuto, da izazove novi ekološki problem pored već postojećeg sa izlivanjem hemikalija u reku Gračanku u delu kojim ona prolazi kroz Laplje Selo i Preoce.

Izvor: TV Most, Opština Gračanica

KiMGračanica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva